Στην πιο κρίσιμη  ίσως φάση βρίσκεται η διαπραγμάτευση για τη διαδικασία εθελοντικής αναδιάρθρωσης  του ελληνικού χρέους (PSI), που ιδανικά θα πρέπει να έχει κλείσει στα μέσα Ιανουαρίου ώστε να αποτελέσει τη βάση για τη νέα δανειακή σύμβαση οι προϋποθέσεις της οποίας θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόϊκα που επισκέπτεται την Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου.

Το θέμα του  PSI συζητήθηκε ανάμεσα και σε άλλα θέματα, χθες σε φιλική συνάντηση που είχαν μεταξύ τους οι έλληνες τραπεζίτες στα γραφεία της ΕΤΕ μετά από πρωτοβουλία του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας κ. Απόστολου Ταμβακάκη. Οι έλληνες τραπεζίτες αν και δεν έχουν αναλυτική πληροφόρηση για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν για την τελική έκβαση του PSI, ειδικά μετά τις πιέσεις που εκδηλώνονται στο ΔΝΤ από τρίτες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Κίνα και η Ρωσία οι οποίες εμφανίζονται ιδιαίτερα απρόθυμες να αναλάβουν το κόστος που αναλογεί στη συμμετοχή τους στους πόρους του ΔΝΤ. Η πίεση που ασκείται θέλει την ανάληψη μεγαλύτερων ζημιών από τους ιδιώτες, δηλαδή τις τράπεζες και εκφράστηκε με τις δηλώσεις αξιωματούχων του ΔΝΤ πως το ποσοστό του κουρέματος στο 50% δεν επαρκεί για μια ικανοποιητική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ηδη γίνεται λόγος για αύξηση του ποσοστού διαγραφής από το 50% στο 75% ή και 80%, ποσοστό που είναι απίθανο να γίνει δεκτό από τις τράπεζες πολύ δε περισσότερο να δεχθούν να συμμετάσχουν εθελοντικά σε ένα πρόγραμμα που ισοδυναμεί με βέβαιη αδυναμία τους να καλύψουν τις κεφαλαιακές ζημιές που θα προκύψουν.

Σε ανάλογο  μήκος κύματος κινείται και το αγγλοσαξωνικό σύστημα, με πιο πρόσφατο χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal η οποία σημείωνε πως η μη συμμετοχή των ιδιωτών απειλεί να οδηγήσει το PSI σε αποτυχία αφού δεν θα έχει εκπληρωθεί ο στόχος της μείωσης του ελληνικού χρέους κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 206 δις ευρώ σε 103 δις περίπου.

Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το δημοσίευμα της WSJ, υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες κατόχων ελληνικών ομολόγων που πιθανότατα θα αρνηθούν να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία εθελοντικού χαρακτήρα, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο να τιναχθεί όλο το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στον αέρα.

Πρόκειται για α) κατόχους ελληνικών ομολόγων λήξης εντός του 2012, συνολικής αξίας περίπου 36 δισ. ευρώ, β) κατόχους ομολόγων με μεγάλο κύρος, συνολικής αξίας 120 δισ. ευρώ, γ) κατόχους ομολόγων που κατέχουν και CDS, τα οποία θα πληρωθούν σε περίπτωση αποτυχίας του PSI, οπότε θεωρείται πιθανό το υποχρεωτικό κούρεμα και η ταυτόχρονη κήρυξη της χώρας σε χρεοκοπία εντός του ευρώ.

Η αβεβαιότητα και κυρίως το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων –για δεύτερη φορά μετά την αρχική προσπάθεια του περασμένου Ιουλίου- βύθισε χθες τις τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ενεργοποίησε εκ νέου τα σενάρια καταστροφής.

Σε αντιστάθμισμα  των νέων ανησυχιών, το Διεθνές Χρηματοοικονομικό  Ινστιτούτο IIF και ο εκπρόσωπος του κ. Τσάρλς Νταλάρα, εξέδωσε χθες αργά το βράδυ ανακοίνωση αναφέροντας ότι ‘έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των τραπεζών για το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους (PSI).Στην ανακοίνωσή του το IIF επισημαίνει, ταυτόχρονα, την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία εντός των ερχόμενων ημερών για το σχέδιο αναδιάταξης του χρέους, επαναλαμβάνοντας την πάγια μέχρι τώρα  θέση του ότι η συμφωνία πρέπει να είναι αμιγώς εθελοντικού χαρακτήρα, στη βάση όσων συμφωνήθηκαν στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook