Οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μιτ Ρόμνι και Ρικ Σαντόρουμ δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την νίκη στις προκριματικές εκλογές της Αϊόβα. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό (περίπου 25%), ενώ τους χωρίζουν ελάχιστες ψήφοι.

Στην τρίτη θέση έρχεται ο Ρον Πολ με ποσοστό 21%.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους υποψήφιους, ο Νιουτ Γκίνγκριτς συγκέντρωσε ποσοστό 13%, ο Τεξανός Ρικ Πέρι 10% και η Μισέλ Μπάκμαν ποσοστό 5%, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Η κούρσα στην Αϊόβα ήταν η πρώτη από μία σειρά ψηφοφοριών που θα καθορίσει τον υποψήφιο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές του 2012.

Ο Ρικ Πέρι, δήλωσε την Τρίτη ότι θα επιστρέψει στο Τέξας, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα παραμείνει στην κούρσα διεκδίκησης του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων μετά την πέμπτη θέση που εξασφάλισε στις προκριματικές στην Αϊόβα.

«Αποφάσισα να επιστρέψω στο Τέξας, να αξιολογήσω τα αποτελέσματα των σημερινών προκριματικών και να αποφασίσω αν υπάρχει πεδίο για εμένα στην κούρσα» είπε στους υποστηρικτές του ο Ρ.Πέρι, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες προηγείτο στις δημοσκοπήσεις.

Ο Ρικ Πέρι έχασε έδαφος, έπειτα από αρκετές αποτυχημένες συμμετοχές του σε ντιμπέιτ, όπου δέχτηκε επικρίσεις για την προτεινόμενη μεταναστευτική πολιτική του και την πρότασή του να εμβολιάζονται υποχρεωτικά τα νεαρά κορίτσια κατά ενός σεξουαλικά μεταδιδόμενου ιού.

Μάλιστα, σε ένα ντιμπέιτ τον Νοέμβριο δεν μπόρεσε να θυμηθεί μια από τις τρεις κυβερνητικές υπηρεσίες την οποία ο ίδιος είχε επανειλημμένως πει ότι θα καταργήσει αν εκλεγεί πρόεδρος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υποψήφιος για την προεδρία στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, Τζον ΜακΚέιν, πρόκειται να εκφράσει την Τετάρτη την υποστήριξή του στον Μιτ Ρόμνι.

Οι Μ.Ρόμνι, Ρον Πολ και Ρ.Σαντόριουμ, καθώς και ο Νιουτ Γκίνγκριτς, Ρικ Πέρι, ο Τζον Χάντσμαν και η Μισέλ Μπάκμαν έχουν δώσει έμφαση στην κρίση στον Περσικό Κόλπο και τις απειλές του Ιράν προκρίνοντας μία σκληρή γραμμή έναντι της Τεχεράνης σε περίπτωση που εκλεγούν στην προεδρία φτάνοντας ακόμα και κοντά στον πόλεμο.

Σε ό,τι αφορά το μεγάλο εσωτερικό μέτωπο της οικονομίας τάσσονται, όπως όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι υπέρ του μικρότερους κράτους με το φαβορί Μιτ Ρόμνι να τάσσεται υπέρ ενός οικονομικού απομονωτισμού λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να βοηθηθεί οικονομικά ούτε με ένα δολάριο.

Συσπείρωση επιχειρεί ο Ομπάμα

Την ώρα που οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι περίμεναν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, επιχείρησε να συσπειρώσει τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος στην Αϊόβα.

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη προς τους παρευρισκόμενους στις προκριματικές Δημοκρατικούς, ο Μπ.Ομπάμα αναφέρθηκε στην νίκη του πριν από τέσσερα χρόνια σε αυτή την μεσοδυτική πολιτεία, η οποία τον έθεσε σε τροχιά εξασφάλισης του χρίσματος στέλνοντάς τον τελικά στον Λευκό Οίκο.

«Η αλλαγή δεν είναι ποτέ εύκολη. Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε τα τελευταία τρία χρόνια δεν προέκυψαν μέσα σε μια νύχτα και δεν θα τα αντιμετωπίσουμε μέσα σε μια νύχτα. Όμως πραγματοποιούμε σταθερή πρόοδο, αρκεί να μπορούμε να την διατηρήσουμε» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

(in.gr)