Tις διαδικασίες για τις έρευνες εντοπισμού φυσικού αερίου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, που ενδεχομένως να καταλήξουν στην οριοθέτηση ελληνικής ΑΟΖ ύστερα από διαβουλεύεις με την Κύπρο και την Αίγυπτο, ανοίγει η κυβέρνηση Παπαδήμου, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές.

 Καταλύτης για τις εξελίξεις φαίνεται να είναι η πρόθεση της Noble Energy, της αμερικανικής εταιρείας που ανακάλυψε το κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο, να προχωρήσει σε έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου νοτιοανατολικά της Κρήτης, σε μία θαλάσσια περιοχή που γειτνιάζει με τα κυπριακά μπλοκ και ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι «κρύβει» πολύ μεγάλα κοιτάσματα.

Γ. Μανιάτης

Ο κ. Παπαδήμος είχε χθες συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, ενώ σήμερα πραγματοποιείται στο υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη του υπουργού Σταύρου Δήμα με τον υπουργό και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Γιάννη Μανιάτη για το συντονισμό της δράσης των δύο υπουργείων, ενόψει των ενεργειακών εξελίξεων που δεν αφορούν μόνο στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο αλλά και στις εξελίξεις σχετικά με τους διεθνείς αγωγούς Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, South Stream και ITGI.

Ο κ. Μανιάτης ενημέρωσε χθες τον πρωθυπουργό για τους διαγωνισμούς που έχουν προκηρυχθεί τόσο για την παραχώρηση της έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων βόρεια των Ιωαννίνων, στον Πατραϊκό Κόλπο και στο Κατάκολο όσο και για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι συζητήθηκε και το ενδιαφέρον, που έχει επιδείξει η Noble Energy να προχωρήσει σε δικές της έρευνες, χρησιμοποιώντας ίδια δεδομένα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, ένα ενδιαφέρον που αναζωπυρώθηκε μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος στην Κύπρο. Η Νοble Energy φέρεται διατεθειμένη να κάνει χρήση των διατάξεων που προβλέπει ο τελευταίος νόμος για τις έρευνες υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να καταθέσει αίτημα στις αρμόδιες ελληνικές αρχές για να διενεργήσει έρευνες σε περιοχή της επιλογής της, χωρίς για τη συγκεκριμένη περιοχή να έχει προηγηθεί προκήρυξη διαγωνισμού από το Δημόσιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας έρχονται στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες και θα έχουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, το πιθανότερο μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Ιανουαρίου. Ας σημειωθεί ότι στέλεχος της Noble έχει ήδη εκφράσει την ασιοδοξία της εταιρείας για τις πιθανότητες εντοπισμού αερίου νότια της Κρήτης, σε ενεργειακό συνέδριο που έγινε στην Αθήνα, λίγο πριν από τις γιορτές.

«Στις 2 Μαρτίου αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές στο διαγωνισμό για τις σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο», δήλωσε ο κ. Μανιάτης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. «Πριν από δύο ημέρες προκηρύξαμε και το διαγωνισμό για τα τρία οικόπεδα του Πατραϊκού, των Ιωαννίνων και του Κατάκολου, ενώ είμαστε στο τελευταίο στάδιο για να στελεχώσουμε το δημόσιο φορέα, ο οποίος θα αναλάβει τις έρευνες πετρελαίου σε όλη τη χώρα. Βρισκόμαστε σε πολύ καλό στάδιο και φιλοδοξία μας είναι στο τέλος του 2012 να μπει συμβολικά το πρώτο γεωτρύπανο σε περιοχή της Ελλάδας», πρόσθεσε. Στην ατζέντα των υπουργικών συσκέψεων είναι και το θέμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, μετά την απόφαση της Βουλγαρίας να αποσυρθεί από το έργο, «σπάζοντας» τη διακρατική συμφωνία με την Ελλάδα και τη Ρωσία που είχε υπογραφεί το 2007, καθώς και οι εξελίξεις στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, μετά τα αμφιλεγόμενα μηνύματα από τη Ρωσία και τα δημοσιεύματα πως μπορεί να περικόψει δραστικά τη διαδρομή του αγωγού σε περίπτωση που έλθει σε συμφωνία με την Ουκρανία.

Συντονισμός

Η περικοπή του South Stream θα μπορούσε να πλήξει το ελληνικό τμήμα του αγωγού. Εξάλλου, έως το τέλος Μαρτίου το Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να ανακοινώσει τον αγωγό με τον οποίο θα συνεργαστεί για τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη. Δεδομένου ότι δύο από τα τέσσερα πρότζεκτ που διαγωνίζονται, ο ITGI και σε μικρότερο βαθμό ο ΤΑΡ έχουν ελληνικό ενδιαφέρον, είναι προφανές ότι χρειάζονται συντονισμένες κινήσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Τέλος χθες, ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε τον κίνδυνο η Ελλάδα να χάσει και τους τρεις μεγάλους αγωγούς, Μπουργκάς-Αλεξανδρύπολη, South Stream και ΙΤΓΙ σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον κ. Παπακωνσταντίνου.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook