Οι εκλογες μπορούν να γίνουν μέχρι το τέλος Μαρτίου, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, με θέμα τον προγραμματισμό ενόψει των εκλογών.

Ο Α. Σαμαράς σημείωσε ότι πρόθεσή του είναι να διευκολύνει την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που σημαίνει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το PSI και να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Εξήγησε δε ότι με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, η ΝΔ συμφωνεί στους γενικούς στόχους της επόμενης τριετίας για το έλλειμμα, τη μείωση του χρέους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Πρόσθεσε ότι πρόθεσή του είναι να βοηθήσει να επιτύχει η κυβέρνηση Παπαδήμου το στόχο της και να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, «όμως αν κάποιοι προσπαθήσουν να θέσουν ως προϋπόθεση τα πάντα σε αυτό το σύντομο μεταβατικό διάστημα, τους προειδοποιούμε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει».

Αν ολοκληρωθεί το PSI, τότε απαιτείται ένας μήνας για τη δανειακή σύμβαση, τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Αν κάποιοι προσπαθήσουν να κωλυσιεργήσουν θα μας βρουν απέναντι, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «αν κάποιοι θέλουν να παίξουν κομματικά και εσωκομματικά παιχνίδια, εμείς δεν θα συμμετάσχουμε. Θέλουμε όλοι να τηρήσουν τους στόχους που από κοινού θέσαμε.»

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι πολλά από όσα δοκιμάστηκαν την τελευταία διετία δεν απέδωσαν. Παρά τα μέτρα, το έλλειμμα δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε, κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Αλλά αυτό θα το διαπραγματευθεί η επόμενη κυβέρνηση.

«Έχουμε ενημερώσει τους πάντες πως ό,τι δεν λειτούργησε θα τροποποιηθεί» είπε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν κατηγορηματικός στο θέμα των συντάξεων: «Έχουμε δεσμευθεί ότι θα αποκαταστήσουμε τις χαμηλές συντάξεις. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε νέο πετσόκομα των συντάξεων».

Αναφέρθηκε στο θέμα των επικουρικών λέγοντας:

«Οι επικουρικές μειώθηκαν δύο φορές και τώρα ζητούν και τρίτη μείωση και αύριο ίσως τέταρτη και πέμπτη, χωρίς να γνωρίζουν καν πόσο θα τις επηρεάσει το κούρεμα των ομολόγων. Το πρόβλημα της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων, κυρίως των επικουρικών, πρέπει να το δούμε συνολικά και αφού ολοκληρωθεί το κούρεμα που επηρεάζει τα έσοδά τους.».

Αναφέρθηκε, τέλος, και στην απελευθέρωση του επαγγέλματος των ιδιοκτητών φορτηγών-βυτιοφόρων ΔΧ, που θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, λέγοντας:

«Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να συντομεύσει η εφαρμογή του νόμου, που έχει ψηφισθεί, αρκεί να εφαρμοστούν οι σωστές προϋποθέσεις που έχουν θεσπιστεί. Αλλιώς, απλώς θα διαλυθεί ένας κλάδος της οικονομίας. Δεν θα απελευθερωθεί. Και θα παραδοθεί σε εταιρείες από τρίτες χώρες και όχι μόνο της ΕΕ, πράγμα που δεν γίνεται πουθενά στην Ευρώπη.»in.gr