Την σύσταση μιας Ανώνυμης Εταιρείας με βασικούς μετόχους τον δήμο Χανίων και τους συλλόγους κτηνοτρόφων και κρεοπωλών Χανίων η οποία θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό και την επαναλειτουργία των δημοτικών σφαγείων, πρότεινε ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης στους κτηνοτρόφους , οι οποίοι το πρωί απέκλεισαν το δημαρχείο Χανίων ζητώντας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα δημοτικά σφαγεία.

Ειδικότερα, ο κ. Σκουλάκης πρότεινε την υποβάθμιση της δυναμικότητας σφαγής από 5 τόνους σε ημερήσια βάση σε 2 τόνους, προκειμένου να χαρακτηριστούν οι εν λόγω εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης και να μην απαιτείται προέγκριση χωροθέτησης, αλλά Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και άδεια λειτουργίας.

Περαιτέρω, ο Δήμαρχος Χανίων πρότεινε να συσταθεί Ανώνυμη Εταιρεία, με το ποσοστό των μετοχών του Φορέα του Δήμου Χανίων και της Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Χανίων να μην υπερβαίνει το 25% και το υπόλοιπο 75% να κατανεμηθεί στους Συλλόγους Κτηνοτρόφων και Κρεοπωλών Ν. Χανίων αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι η χρήση των Σφαγείων θα παραχωρηθεί στην Α.Ε. για ορισμένο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, ο κ. Σκουλάκης γνωστοποίησε στους συμμετέχοντες στη συνάντηση το ενδιαφέρον, που έχει εκφραστεί από πλευράς ιδιωτών, για συμμετοχή στη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου στην Ανώνυμη Εταιρεία.

Η λειτουργία του νέου σχήματος, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων, θα έχει την αμέριστη στήριξη των Υπηρεσιών του Δήμου, τόσο σε νομικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο. 

«Πρόκειται για μία πρόταση ρεαλιστική και βιώσιμη, στην οποία καταλήξαμε έπειτα από επαφές τόσο με κυβερνητικούς παράγοντες στην Αθήνα όσο και με συνεχείς συσκέψεις στο Δημαρχείο Χανίων. Η πρόταση αυτή θα μας δώσει τη δυνατότητα έκδοσης προσωρινής άδειας λειτουργίας, καθώς και πιθανής χρηματοδότησης κατά 50% του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων μέσω του προγράμματος “Μπαλτατζής”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων.

 Ο κ. Σκουλάκης γνωστοποίησε ότι το ποσό για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων προσεγγίζει τα 300.000€, σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση των Υπηρεσιών του Δήμου. 

 Με την πρόταση αυτή συμφώνησε κατ'αρχάς ο πρόεδρος του συλλόγου κρεοπωλών Χανίων Γιώργος Τραχαλάκης, δηλώνοντας ότι "θα το συζητήσουμε σαν σύλλογος κρεοπωλών αλλά έχει εκφραστεί μια πρώτη θέληση ότι εμείς θα συμμετάσχουμε. Απο κει και πέρα είναι το οικονομικό και το τεχνικό θέμα".

Απο την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Γιώργος Βενετάκης δήλωσε καταρχήν αρνητικός αλλά επιφυλάχτηκε να απαντήσει μετά την έκτακτη γενική συνέλευση του συλλόγου οποία θα συγκληθεί τις επόμενες ημέρες.
"Αρχικά δεν συμφωνούμε με αυτή την πρόταση αλλά θα αποφασίσει η γενική συνέλευση των κτηνοτρόφων....Αυτή η ΑΕ εγκυμονεί κινδύνους για μας γιατί δεν είμαστε επιχειρηματίες αλλά κτηνοτρόφοι" είπε χαρακτηριστικά.

Μετά το τέλος της σύσκεψης οι κτηνοτρόφοι αποχώρησαν από την είσοδο του δημαρχείου λύνοντας και τον αποκλεισμό του κτιρίου στον οποίο είχαν προχωρήσει από τις 11 το πρωί.

Πάντως ο δήμαρχος Χανίων , ουσιαστικά, έδοσε προθεσμία για τις απαντήσεις απο τους δύο συλλόγους μέχρι την επόμενη τρίτη, ούτως ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος για την άμεση σύσταση της εταιρείας και για τις ενέργειες που χρειάζονται για την πιθανή έκδοση προσωρινής άδειας για την επαναλειτουργία των σφαγείων πριν το Πάσχα.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε μια προσπάθεια απεμπλοκής του ζητήματος, που έχει προκύψει αναφορικά με τη λειτουργία των Δημοτικών Σφαγείων Χανίων, παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Χανίων, Ελευθέριος Αμπαδιωτάκης, Μανούσος Λιονάκης και Νικόλαος Ξυνίδης. Επίσης, το παρόν έδωσαν ο Επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, Νίκος Παπαντωνάκης, καθώς και το μέλος της Ν.Ε. Χανίων του Κ.Κ.Ε., Γεώργιος Νταγκουνάκης.