Ποσοστό 99,9% της Βορειοελλαδικής βιομηχανίας Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου ΑΕ (ΜΕΛ), πρόκειται να αποκτήσει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η τουρκική Kartonsan, που είναι θυγατρική του ομίλου Pak Holdings της γείτονoς χώρας.

Ο γενικός διευθυντής της Kartonsan, Μεχμέ Ταλού Ουράϊ, δήλωσε ότι οι 220 εργαζόμενοι της Βορειοελλαδικής θα παραμείνουν στις θέσεις τους και η εταιρεία θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία της \”ως ελληνική\”, όπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Στόχος της τουρκικής εταιρείας, που θα εξαγοράσει τη βορειοελλαδική με χρηματοδότηση από τη μητρική εταιρεία, τον τουρκικό όμιλο Pak Holdings, είναι να καταστεί η εταιρεία ακόμα πιο παραγωγική και φυσικά κερδοφόρα, επεσήμανε ο κ. Ταλού Ουράϊ.

Πάντως, δεν θέλησε να αναφέρει το αντίτιμο της αγοραπωλησίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μακεδονικής Εταιρείας Χάρτου ΑΕ, Κυριάκος Οικονόμου, τόνισε ότι η τουρκική εταιρεία έχει ήδη καταρτίσει σχετικό Business plan για τη λειτουργία της επιχείρησης και σημείωσε ότι ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα διευθετηθούν είναι η πραγματοποίηση θερμικής επένδυσης ύψους 4 εκατ. ευρώ, που προετοίμασε η βορειοελλαδική, αλλά δεν προχώρησε λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου μας επεσήμανε ότι οι συζητήσεις με την συγκεκριμένη τουρκική εταιρεία ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια και εντατικοποιήθηκαν από τον Μάιο, ενώ το Νοέμβριο υπογράφηκε προσύμφωνο για την εξαγορά.

Η απόφασή του να προβεί στην πώληση της εταιρείας, απορρέει, όπως υποστήριξε, από την επιθυμία του να συνεχίσει τη λειτουργίας της, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι ο \”ίδιος δεν θα είναι στέλεχός της\”.

Όσον αφορά στους λόγους που τον οδήγησαν στην κίνηση αυτή, να την πωλήσει δηλαδή, εξήγησε ότι είναι, <<η κατακόρυφη άνοδος της τιμής των καυσίμων και οι επισφάλειες από Έλληνες πελάτες λόγω της κρίσης που δημιούργησαν πρόβλημα ρευστότητας\”.

Πρόσθεσε δε ότι τη διετία 2010 – 2011 πλήρωσε για καύσιμα επιπλέον 10 εκατ. ευρώ και έτσι, όπως είπε, \”η πώληση ήταν η μοναδική σωτήρια λύση\”.

Η ΜΕΛ (Μακεδονικη Εταρεία Λαδόπουλου) ιδρύθηκε το 1964 και πέρασε στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων το 1981.Το 1998 ο κ. Οικονόμου, επικεφαλής ομάδας επενδυτών απέκτησε την εταιρεία.

Η ετήσια παραγωγική δύναμή εταιρείας ανέρχεται σε 100.000 τόνους εκ των οποίων το 55% πωλείται στο εξωτερικό. Το 70% των εξαγωγών διοχετεύεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εταιρεία παράγει χαρτόνια συσκευασίας για τρόφιμα (πίτσες, γλυκά, γιαούρτια κ.α.). Ο τραπεζικός δανεισμός της ανέρχεται στα 33 εκατ. ευρώ, ο τζίρος της το 2011 ανήλθε σε 52 εκατ. ευρώ, αλλά εμφάνισε ωστόσο αποτέλεσμα ζημιογόνο, έναντι κερδών το 2010.

Αναφορικά με τον τουρκικό όμιλο Pak Holdings, επισημαίνεται ότι είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ξηρής μαγιάς στην Τουρκία και παράγει κυρίως προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Ιδρύθηκε το 1973, είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και διαθέτει θυγατρικές στη Ρουμανία.

Η Kartonsan που ουσιαστικά θα εξαγοράσει την ελληνική ΜΕΛ, είναι η πέμπτη παραγωγός χαρτοκιβωτίων συσκευασίας στην Ευρώπη και το 2010 είχε τζίρο 68 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 6 εκατ. ευρώ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook