Οι δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης, από το βράδυ της Τρίτης, έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 24 διαδηλωτές και έχουν τραυματίσει δεκάδες στην προσπάθειά τους να διαλύσουν τις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος της χώρας, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Η οργάνωση επισημαίνει πως οι αρχές της Λιβύης πρέπει να σεβαστούν το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά. \”Οι Λίβυοι δεν πρέπει να διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους\”, υπογραμμίζει.

Στο μεταξύ, νέες διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα στη Λιβύη, την επομένη της \”Ημέρας Οργής\”.

Μηνύματα ομάδων της αντιπολίτευσης στο Διαδίκτυο αναγγέλλουν τις διαδηλώσεις σήμερα μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδες δείχνουν πτώματα νέων ανθρώπων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας και δεκάδες διαδηλωτές να καταστρέφουν ένα μνημείο προς τιμήν του Πράσινου Βιβλίου του Καντάφι στην πόλη Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης.

Παράλληλα, η λιβυκή αντιπολίτευση κατηγόρησε τις αρχές ότι έδωσαν όπλα σε αφρικανούς μετανάστες στο βόρειο τμήμα της χώρας για να πυροβολούν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Η ενέργεια αυτή έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο σε τριάντα ανθρώπους περίπου.

Στην Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους, μετά τις συγκρούσεις στη διάρκεια της νύχτας ο απολογισμός των οποίων είναι δεκατέσσερις νεκροί, σύμφωνα με τοπική ιατρική πηγή.

Επίσης, κάτοικος της Βεγγάζης δήλωσε πως ο γιος του Καντάφι Σαάντι δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι φτάνει στην πόλη για να αναλάβει την δημαρχεία, ώστε να προστατεύσει τους πολίτες.

Μέχρι στιγμής, η κατάσταση στη Βεγγάζη είναι ήρεμη, σύμφωνα με τον Μπρίκι, ο οποίος σημείωσε ότι υπάρχουν προβλήματα με το διαδίκτυο τα οποία εμποδίζουν την προσκείμενη στο γιο του Καντάφι, Σέιφ αλ Ισλάμ, εφημερίδα να δημοσιεύσει πληροφορίες στην ιστοσελίδα της.

Στην αλ Μπάιντα, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές του λίβυου ηγέτη συνεχίζονται και σήμερα και ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι τουλάχιστον πέντε νεκροί. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους εβδομήντα και οι μισοί είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός διαδηλωτή, ανάμεσα στους άντρες των δυνάμεων ασφαλείας υπήρχαν και ένοπλοι με πολιτικά ρούχα που πυροβολούσαν τους διαδηλωτές.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook