Ίσως ήδη από την ερχόμενη Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφασίσει τη λήψη μέτρων κατά της ουγγρικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν εξαιτίας του αμφιλεγόμενου νέου Συντάγματος της χώρας, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2012 και το οποίο επισείει έντονη μέχρι δριμεία κριτική τόσο από διεθνείς θεσμούς όσο και στο εσωτερικό, πέραν της αντιπολίτευσης, από σειρά κοινωνικών φορέων και οργανώσεων.

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αυστρίας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γιεργκ Λάιχτφριντ, ζήτησε χθες την παραίτηση του πρωθυπουργού Ορμπάν, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην Ουγγαρία ως «ολοένα και δραματικότερη» και επισημαίνοντας πως η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ηθικά και οικονομικά ερείπια.

«Ένας ακροδεξιός διορίζεται από τον Ορμπάν διευθυντής θεάτρου στη Βουδαπέστη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία, εκλεγμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης συλλαμβάνονται από την αστυνομία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός ευρωβουλευτής, καταγγέλλοντας συγχρόνως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υπερβολική απροθυμία άσκησης κριτικής απέναντι στη Βουδαπέστη, όπως για παράδειγμα στο θέμα του αντιδημοκρατικού νόμου περί Τύπου.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε απευθύνει έκκληση προς τον Βίκτορ Ορμπάν, για εποικοδομητική συνεργασία και προς αποφυγή κλιμάκωσης της έντασης, με τη δυσαρέσκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επικεντρώνεται στο θέμα των περιορισμών της ανεξαρτησίας της Ουγγρικής Κεντρικής Τράπεζας, που προβλέπονται στο νέο Σύνταγμα, γεγονός το οποίο ανώτατος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες κατήγγειλε ως υπέρβαση της «κόκκινης γραμμής» από πλευράς του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Η εθνικιστική πολιτική του κυβερνώντος κόμματος Ένωση Νεαρών Δημοκρατών του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν έχει προκαλέσει τη δριμεία κριτική εντός της ΕΕ και σύμφωνα με την ευρωβουλευτή του αυστριακού Κόμματος των Πρασίνων Ουλρίκε Λούνατσεκ, από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να δρομολογήσει άμεσα διαδικασία κατά της Ουγγαρίας σε σχέση με παραβίαση θεμελιωδών αρχών.

Θεωρητικά πρόκειται να αρχίσουν την ερχόμενη Τετάρτη διαβουλεύσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ουγγαρία, για ένα πακέτο βοήθειας προς τη χώρα που βρίσκεται, κατά γενική ομολογία, σε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, όμως από πλευράς Βρυξελλών δηλώνεται πως προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για εκ νέου διαπραγματεύσεις στη Βουδαπέστη.

Η ίδια η Ουγγαρία προτίθεται να ζητήσει την υποστήριξη από τις κυβερνήσεις Αυστρίας, Γερμανίας και Γαλλίας, για την παροχή επιπλέον διεθνούς οικονομικής βοήθειας και όπως δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Τάμας Φέλεγκι, αρμόδιος για τις συνομιλίες Ουγγαρίας-ΔΝΤ, σε συνέντευξή του στο ουγγρικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Φίγκιελο», θα επισκεφθεί τις τρεις χώρες Αυστρία, Γερμανία και Γαλλία, όπου θα έχει προκαταρκτικές συνομιλίες για ενδεχόμενα δάνεια προς τη χώρα του από πλευράς ΔΝΤ και ΕΕ.

Ανησυχία στην Ευρώπη

Την ανησυχία της για την υιοθέτηση αμφιλεγόμενων νέων νόμων στην Ουγγαρία εξέφρασε εκ νέου χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διεμήνυσε στη Βουδαπέστη την ετοιμότητα της να ξεκινήσει διαδικασίες προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε περίπτωση που διαπιστωθεί παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η νέα συνταγματική ρύθμιση σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Κεντρικής Τράπεζας της Ουγγαρίας που προβλέπεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών του ουγγρικού κοινοβουλίου που κατέχει το κόμμα Φιντές του πρωθυπουργού της χώρας Βίκτορ Όρμπαν. Η Επιτροπή καλεί επίσης τις ουγγρικές αρχές να διασφαλίζουν την πολυφωνία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τη στιγμή που έχει ήδη ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του μοναδικού αντιπολιτευτικού ραδιοφωνικού σταθμού “Kλαμπράντιο” από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η Επιτροπή και το ΔΝΤ είχαν αποφασίσει τη διακοπή της αποστολής τους στη Βουδαπέστη που είχε ως αντικείμενο τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στη χώρα ύψους 15-20 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook