Η μεταμόρφωση από τις ισραηλινές αρχές τομέων της ανατολικής Ιερουσαλήμ σε «Εθνικά πάρκα» σκοπό έχει, στην πραγματικότητα, να παρεμποδίσει την ανάπτυξη των παλαιστινιακών συνοικιών της, εκτιμούν δύο ισραηλινές μη-κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Οι ΜΚΟ, με δύο εκθέσεις τους που δημοσιοποιήθηκαν χθες καταγγέλλουν τον Δήμο της Ιερουσαλήμ και την Αρχή για τα Εθνικά Πάρκα και Δρυμούς ότι δρουν ούτως ώστε να παρεμποδίζεται η ανάπτυξη των παλαιστινιακών συνοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Εμείς τα εν λόγω Εθνικά Πάρκα τα αποκαλούμε πράσινους εποικισμούς», δήλωσε η Έφρατ Κοέν-Μπαρ, αρχιτέκτονας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Bimkom, που είναι ειδικευμένη σε πολεοδομικά θέματα και ζητεί να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων στην κατεχόμενη από τον Ιούνιο 1967 και έκτοτε προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ. «Το Ισραήλ σφετερίζεται πολλούς ελεύθερους δημόσιους χώρους, παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη των παλαιστινιακών συνοικιών» στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Παραδείγματος χάρη στην σε υπερθετικό βαθμό κατοικημένη συνοικία της ανατολική Ιερουσαλήμ Ισαουίγια, όπου αφθονούν τα «αυθαίρετα», η Bimkom βοηθά εδώ και χρόνια τους Άραβες να αποκτήσουν οικοδομικές άδειες.

Πολλές φορές πάντως, η βοήθεια της Bimkom δεν τελεσφόρησε, επειδή οι ισραηλινές αρχές δεν τις παραχωρούν για έναν παρακείμενο με τη συνοικία ελεύθερο δημόσιο χώρο. Γι' αυτόν τον χώρο, όπως και για αρκετούς άλλους στην ανατολική Ιερουσαλήμ οι ισραηλινές αρχές απαντούν στις σχετικές αιτήσεις ότι: «έχουν οικολογική και αρχαιολογική αξία».

Η ΜΚΟ «Εμέκ Σαλέβ», που εναντιώνεται στην «πολιτικοποιημένη αρχαιολογία», --εξαιρώντας μόνον τις κοιλάδες κοντά στην Παλιά Ιερουσαλήμ-- δεν αποδίδει καμία μεγαλύτερη αρχαιολογική αξία σε αυτά τα «εθνικά πάρκα», σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η ΜΚΟ έχει εκδώσει κατατοπιστικό φυλλάδιο με τον τίτλο «Πού είναι τα ερείπια;» όπου ζητεί να αποχαρακτηριστούν από Εθνικά πάρκα οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι κοντά στο Όρος των Ελαιών και στη συνοικία Ισαουίγια.

«Ο σκοπός των ενεργειών των ισραηλινών αρχών είναι να προκύψει μία εδαφική συνέχεια από τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως τους εποικισμούς στην ανατολική, δηλαδή από νότον προς βορρά της Δυτικής Όχθης», καταγγέλλει η 'Εμέκ Σαλέβ'.