Η εισαγγελία και η υπεράσπιση του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, δράστη της διπλής επίθεσης της 22ας Ιουλίου στο Όσλο ο οποίος έχει ήδη κριθεί πως δεν είναι ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του, δεν επιθυμούν να υποβληθεί σε νέα ψυχιατρική εξέταση, αντίθετα από τις οικογένειες των θυμάτων.

Σε επιστολή η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες από το δικαστήριο του Όσλο, οι δικηγόροι του Μπρέιβικ επισημαίνουν ότι ο πελάτης τους και εκείνοι είναι αντίθετοι σε μία νέα ψυχιατρική εξέταση. «Έχει ήδη γίνει μία πολύ λεπτομερής ψυχιατρική εξέταση», δήλωσε ο Βίμπεκε Χάιν Μπέρα.

Σε μία χωριστή επιστολή, οι δύο εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση εκτιμούν επίσης ότι μία νέα ψυχιατρική εξέταση δεν «είναι απαραίτητη».

Στις 29 Νοεμβρίου του 2011 δύο ειδικοί ψυχίατροι, τους οποίους όρισε το δικαστήριο του Όσλο, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Μπρέιβικ πάσχει από «σχιζοφρενική παράνοια» και ότι δεν είναι ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του.

Αν επιβεβαιωθεί αυτή η γνωμάτευση, ο δράστης της διπλής επίθεσης από την οποία έχασαν τη ζωή τους 77 άνθρωποι, αν καταδικαστεί θα καταλήξει σε ψυχιατρική κλινική και όχι στη φυλακή.

Οι δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων από την πλευρά τους έχουν ήδη ζητήσει να πραγματοποιηθεί νέα ψυχιατρική εξέταση.

Παράλληλα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2, οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι που παρακολουθούν τον Μπρέιβικ στη φυλακή δεν έχουν παρατηρήσει σε αυτόν σημάδια της σχιζοφρενικής παράνοιας.

Το δικαστήριο του Όσλο έχει δώσει διορία μέχρι αύριο Πέμπτη σε όλες τις πλευρές να αποφασίσουν εάν επιθυμούν ή όχι ο Μπράιβικ να υποβληθεί σε νέα εξέταση. Η απόφαση του δικαστηρίου για το θέμα αυτό αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου.