Κανονικά είναι ταξίδι ζωής και απαιτεί πολλές ημέρες. Τι συμβαίνει όμως αν βρεθείς στο «νησί» για δύο 24ωρα μέσα στο φθινόπωρο;

Λένε ότι τον πρωτάρη στο Μανχάταν τον ξεχωρίζεις επειδή βαδίζει στους  δρόμους με το κεφάλι διαρκώς στραμμένο ψηλά.

Την πρώτη φορά δεν μπορείς να αντισταθείς στο να αναζητήσεις με τη ματιά σου την άκρη των αμέτρητων ουρανοξυστών που ορθώνονται πλάι σου, χώνονται στα σύννεφα, σου κρύβουν το φως του ήλιου και υπόσχονται μια ανεπανάληπτη θέα αν καταφέρεις να ανεβείς εκεί επάνω.

Τη δεύτερη φορά έχεις ηρεμήσει,  σε ενδιαφέρουν τόσα άλλα. Ετσι, ακόμη κι αν η τύχη ή η κρίση σε φέρουν στο Μεγάλο Μήλο για μόλις δύο ημέρες, το φθινόπωρο είναι ιδανική εποχή.

Την προτιμούν, άλλωστε, οι ίδιοι οι Αμερικανοί για να φωτογραφηθούν στο Σέντραλ Παρκ με το πρώτο στρώμα κίτρινων φύλλων να απλώνεται γύρω τους.

\"Διάσημη

Διάσημη όσο καμία άλλη, η πλατεία Τimes square στη Νέα Υόρκη

Ο καιρός είναι ακόμη ιδανικός για βόλτες και οι Νεοϋορκέζοι εκτιμούν την κάθε βραδιά που απολαμβάνουν έξω. Πόσα προλαβαίνεις πραγματικά να δεις σε μόλις δύο εικοσιτετράωρα;

Δεν έχει και τόση σημασία, περπάτησε στην Πέμπτη Λεωφόρο σαν σταρ, φάε μπέργκερ σαν γνήσιος Αμερικανός, ζήσε την κάθε στιγμή στην πόλη που ποτέ δεν κοιμάται.

\"Διάσημη

Το θρυλικό Μητροπολιτικό Μουσείο με περισσότερα από δύο εκατομμύρια εκθέματα είναι μια κιβωτός του ανθρώπινου πολιτισμού


Τι να δείτε…

Την πρώτη ημέρα ξεκινήστε από το Σέντραλ Παρκ, από τη νότια είσοδο, και αρχίστε να ανηφορίζετε. Η αίσθηση του δημόσιου και ελεύθερου χώρου είναι μια σπάνια εμπειρία που αποκτά μεγαλύτερη αξία αν σκεφτείτε ότι βρίσκεται στην καρδιά του καπιταλισμού.

Μπαίνοντας από τους 59 Δρόμους και κινούμενοι προς Βορρά, θα απολαύσετε το φθινοπωρινό σκηνικό με τα φυλλοβόλα δέντρα και τους σκίουρους που κάνουν αμέριμνοι τις βόλτες τους – θα σας συμβουλεύσουν να μην τους ταΐσετε. Αν ονειρεύεστε βαρκάδα στις λίμνες του πάρκου, να ξέρετε ότι θα πρέπει να περιμένετε αρκετή ώρα στην ουρά – δεν ζούμε στον κόσμο των σίριαλ του Παπακαλιάτη.

Οταν συναντήσετε τους 79 Δρόμους, που διασχίζουν το πάρκο, μπορείτε να επιλέξετε: δυτικά ή ανατολικά. Κινούμενοι προς τα δυτικά θα βρεθείτε στο Γουέστ Σάιντ και θα αντικρίσετε το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, διάσημο από την κωμωδία «Μια νύχτα στο μουσείο».

\"Διάσημη

Άποψη από το εσωτερρικό του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης

Η επίσκεψη εκεί είναι το ιδανικό δώρο που μπορείτε να κάνετε σε ένα παιδί. Κινούμενοι προς τα ανατολικά και βγαίνοντας στην Πέμπτη Λεωφόρο, θα φτάσετε στο θρυλικό Μητροπολιτικό Μουσείο (www.metmuseum.org). Από τις απίστευτες αιγυπτιακές αρχαιότητες μέχρι το γιγάντιο πορτρέτο του Μάο, διά χειρός Γουόρχολ, και από το Τμήμα Βυζαντινής Τέχνης μέχρι την έκθεση γλυπτών και πινάκων τού – κατά τα άλλα – φωτογράφου Αλφρεντ Στίγκλιτζ, η οποία εγκαινιάζεται στις 13/10, το Met είναι μια κιβωτός του ανθρώπινου πολιτισμού.

Λίγο πιο πάνω, στους 86 Δρόμους, το διάσημο «μίλι των μουσείων» ολοκληρώνεται με μία επίσκεψη στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ.

Η δεύτερη ημέρα μπορεί να αφιερωθεί στις αγορές. Κατηφορίστε στην Πέμπτη Λεωφόρο, ξεκινώντας από τους «ναούς» του νεοϋορκέζικου καταναλωτισμού, που είναι το φουτουριστικό κατάστημα της Apple και το Αbercrobie & Fitch.

Σταθείτε στο Ροκφέλερ Σέντερ, όπου βρίσκεται και το ΝΒC, με ένα καλό πωλητήριο με αναμνηστικά αγαπημένων τηλεοπτικών σειρών.

\"Διάσημη

Ένα ακόμη ορόσημο της πόλης, το Ροκφέλερ Σέντερ, είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό συγκρότημα στον κόσμο και αποτελείται από 19 κτίρια τα οποία φιλοξενούν πολλά έργα τέχνης, με πιο χαρακτηριστικά αυτά του Προμηθέα και του Άτλαντα

Η Πέμπτη Λεωφόρος φτάνει μέχρι την Ουάσιγκτον Σκουέαρ.  Από εκεί, κατηφορίστε προς το Σόχο ή στρίψτε αριστερά για τη λεωφόρο Μάντισον, η οποία μετράει επίσης πολλά καταστήματα.

Στην Πέμπτη Λεωφόρο, στους 34 Δρόμους, θα συναντήσετε το Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ: Αν έχει συννεφιά, μη χάσετε πολύτιμο χρόνο  – δεν θα φαίνεται τίποτα.

\"Διάσημη

Οι σκάλες εξόδου κινδύνου στα διαμερίσματα του Σόχο δίνουν μια χρωματιστή πινελιά στην καλλιτεχνική γειτονιά του Μανχάταν


Πού να φάτε…

Την πρώτη ημέρα επιλέξτε να φάτε πρωινό μέσα στο Σέντραλ Παρκ στο Pain Quotidien. Το Μet έχει αρκετά καλό εστιατόριο, αλλά αν αναζητείτε μια πιο «Aπερ Ιστ Σάιντ» εμπειρία δοκιμάστε ένα ελαφρύ σάντουιτς και το διάσημο καπουτσίνο του Via Quadronno, στους 73 Δρόμους.

Για ένα ξεχωριστό δείπνο, κλείστε τραπέζι στο φημισμένο  Gilt, στο New York Palace στη Μάντισον.

Τη δεύτερη ημέρα βρείτε την πλατεία Μάντισον, εκεί όπου διασταυρώνεται η Πέμπτη με την Μπρόντγουεϊ: Με θέα το κτίριο Flatiron, υπάρχει το κορυφαίο μπέργκερ στα Shake Shack. Θα βρείτε ουρά αν πέσετε στο lunch break του μεσημεριού.

Στους 23 Δρόμους επισκεφθείτε το Eataly, το οποίο είναι μια υπεραγορά ιταλικών προϊόντων με μικρά εστιατόρια για όλα τα γούστα. Προς το Σόχο επισκεφθείτε το κλασικά νεοϋορκέζικο Balthazar.

\"Διάσημη

Μια επίσκεψη στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, διάσημο από την κωμωδία «Μια νύχτα στο μουσείο», στο Γουέστ Σάιντ είναι το ιδανικό δώρο που μπορείτε να κάνετε σε ένα παιδί


Πού να μείνετε…

Στο Hudson Hotel (www.hudsonhotel.com) στους 57 Δρόμους. Kοντά στο Σέντραλ Παρκ με το φημισμένο λόμπι και μπαρ αλλά μικρά δωμάτια σχεδιασμένο εξ\’ ολοκλήρου από τον Φίλιπ Σταρκ.

Πιο νευραλγικό, και πιο ακριβό, το Grand Hyatt (www.grandnewyork.hyatt.com) βρίσκεται επάνω στον σταθμό Grand Central και προσφέρει λύσεις στη μετακίνηση με το μετρό.

Στο ντιζαϊνάτο Crosby Street Hotel  (www.firmdale.com/new-york/crosby-street-hotel) στο Σόχο.

Στο Ace Hotel (www.acehotel.com/newyork) στους 29 Δρόμους, που μόλις άνοιξε έγινε talk of the town.


Tips

  • Στις 31 Οκτωβρίου διοργανώνεται εφέτος η παρέλαση μεταμφιεσμένων στο Βίλατζ για το Χάλοουιν. Ολο αυτό το διάστημα θα δείτε κολοκύθες με κεριά στις σκάλες και αρκετούς μασκαρεμένους στα εστιατόρια.
  • Η επίσκεψη στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, στο περίφημο MoMA, μπορεί να είναι η αφετηρία της νεοϋορκέζικης εμπειρίας. Ενας απίστευτος θησαυρός έργων καλλιτεχνών και ντιζάινερ του 19ου και του 20ού αιώνα έχει εγκιβωτιστεί σε ένα πανέμορφο κτίριο στους 53 Δρόμους. Την περασμένη εβδομάδα εγκαινιάστηκε η αναδρομική έκθεση του Βίλεμ ντε Κούνινγκ, που θα διαρκέσει ως τον Ιανουάριο του 2012. Προσοχή: Το MoMA είναι κλειστό τις Τρίτες.
  • Στις 6 Νοεμβρίου διεξάγεται ο φημισμένος Μαραθώνιος της Νέας Υόρκης. Ακόμη και αν δεν τον πετύχετε, οι ημέρες που προηγούνται είναι ένα σπάνιο θέαμα, καθώς ειδικά στο Σέντραλ Παρκ θα δείτε πολλούς– και διάσημους – να προπονούνται.

(Το Βήμα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook