Η Ευρώπη "δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται την Ιταλία" η οποία "έχει κάνει το καθήκον της" σε δημοσιονομικό επίπεδο, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, η οποία θα δημοσιευθεί την Πέμπτη.

"Οι Ιταλοί δέχθηκαν με βρετανικό φλέγμα τα πολύ βαριά μέτρα που τους επιβλήθηκαν. Κατανόησαν ότι οι ευρωπαϊκοί περιορισμοί επιβλήθηκαν για τις μελλοντικές γενιές. Όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι η Ιταλία έκανε το καθήκον της. Διαθέτουμε μία πρώτη ύλη που βρίσκει κανείς σπάνια στην Ευρώπη: μία ομοφωνία της κοινής γνώμης υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Προς το παρόν η Ιταλία παραμένει θύμα του κινδύνου της ευρωζώνης. Πρέπει να εξαλειφθεί αυτός ο κίνδυνος", υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε "καθόλου ικανοποιητικό" το τρέχον επίπεδο των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Ο Μόντι δήλωσε επίσης "πεπεισμένος ότι ολόκληρη η Ευρώπη μπορεί σε μία μεγαλύτερη και πραγματική ολοκλήρωση να βρει σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ανάπτυξη. Οι χώρες της ευρωζώνης έχουν επικεντρωθεί στη νομισματική ένωση παραμελώντας την οικονομική ένωση. Αυτό προϋποθέτει τη δημιουργία μίας πραγματικά ανοιχτής αγοράς, που θα εκτείνεται σε όλους τους τομείς".