Εάν δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε τον μεικτό μισθό των 750 ευρώ τότε δεν έχει νόημα να παραμείνουμε στην ευρωζώνη, δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, με αφορμή τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα για τη μείωση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

«Εάν, προκειμένου να μην πτωχεύσει η χώρα, δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε τον κατώτατο μεικτό μισθό των 750 ευρώ, τότε δεν αξίζει να παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ» είπε ο Γ.Παναγόπουλος.

Ο κ. Παναγόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία που να υιοθετεί τις απαιτήσεις της τρόικας και πως η Εθνική Συλλογική Σύμβαση αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη ΓΣΕΕ.

Αντίθετος με τις προτάσεις της τρόικας εμφανίστηκε την Πέμπτη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος. «Πρέπει να αντισταθούμε στο κόψιμο των μισθών στον ιδιωτικό τομέα» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Mega.

Να υπερασπιστεί τον κατώτατο μισθό, δεσμεύτηκε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Λ.Παπαδήμο. Παράλληλα, απηύθυνε πρόσκληση στους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) για συνάντηση τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, με στόχο «τη διαμόρφωση κοινών θέσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης», εν όψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου.