Στο ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρώπη το 2012 αναφέρθηκε την Πέμπτη ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ζου Μιν.
 
Μιλώντας στη Σιγκαπούρη, το στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε πως οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη έχουν αυξηθεί και προανήγγειλε αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη το 2012 μη αποκλείοντας να υπάρξει τελικά ύφεση.

«Παρατηρούμε ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει αποδυναμωθεί και οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν περιοριστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας πως αν συνεχιστεί η επιδείνωση της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης στην Ευρωζώνη μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2%. Σημειώνεται πως τον Σεπτέμβριο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τοποθετούσε την παγκόσμια ανάπτυξη στο 4% το 2012.

Ο Ζου Μιν τόνισε πως οι διακυμάνσεις στις αγορές θα συνεχιστούν και πως η αυξημένη μεταβλητότητα των χρηματοοικονομικών αγορών αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής.

Σημειώνεται πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε κατά περισσότερο από 50% το 2011 το συνολικό ποσό που δάνεισε στα κράτη-μέλη του. Στις 30 Δεκεμβρίου, το σύνολο των δανείων που έχει συνάψει το ΔΝΤ με τα κράτη μέλη του ανήλθε σε 142,2 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook