Διευκρινήσεις για την πρότασή του ως προς τη σύσταση εταιρίας λαϊκής βάσης με σκοπό την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έδωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ Κρήτης ο κ. Αρναουτάκης η εταιρία δε θα ανήκει αμιγώς στην Αυτοδιοίκηση αλλά η Περιφέρεια, οι δήμοι ή και άλλοι φορείς, ακόμα και απλοί πολίτες θα συμμετάσχουν με ένα ποσοστό περίπου 25% στις επενδύσεις που θα κάνει η εταιρία “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” στην Κρήτη, σύμφωνα τουλάχιστον με την πρόταση που σκοπεύει να καταθέσει και επίσημα οι ίδιος σε λίγες μέρες.

Όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης, σημαντικό ρόλο θα παίξει επίσης η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, η οποία θα συμβάλλει στην εταιρία λαϊκής βάσης συνεισφέροντας με την αναγκαία ρευστότητα για τη «σύμπραξη» με τη “ΔΕΗ Ανανεώσιμες”. (Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την Παγκρήτια καθώς ο Πρόεδρός της και ιδρυτής της εταιρίας Πλαστικά Κρήτης κ. Λεμπιδάκης δραστηριοποιείται ήδη στις ΑΠΕ ως ιδιοκτήτης αιολικού σταθμού 12 MW στην Ανατολική Κρήτη και ακόμα τριών μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών 80 KW σε άλλες περιοχές της Κρήτης).

Στη συνέντευξή του ο κ. Αρναουτάκης αντέκρουσε τις ανησυχίες του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ λέγοντας πως δεν πρόκειται να δοθούν επιπλέον άδειες για το νησί, πέρα από αυτές για τις οποίες έχει ήδη αιτηθεί η “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” και επί των οποίων θα προταθεί και η σύμπραξη ενώ τόνισε πως η παρουσία της Αυτοδιοίκησης στο προτεινόμενο εταιρικό σχήμα θα εγγυάται το σεβασμό του κρητικού τοπίου και την προστασία των ευαίσθητων περιοχών της Κρήτης από την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση και εγκατάσταση φωτοβολταικών και ανεμογεννητριών.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του Δικτύου τονίζουν πως ήδη οι αιτήσεις που έχουν γίνει από τη “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” αφορούν περιοχές υψηλής προστασίας ενταγμένες στο δίκτυο Natura και ζητούν από τον περιφερειάρχη να πρωτοστατήσει στον αγώνα τους για την άμεση απόσυρση τόσο αυτών των προτάσεων όσο και των αρχικών εγκρίσεων που έχουν δοθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε άλλες εταιρίες (ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζος κτλ).

Επιπλέον, εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η Αυτοδιοίκηση θα είναι ο «φτωχός συγγενής» σε αυτή τη σύμπραξη και η εταιρία λαϊκής βάσης αργά ή γρήγορα θα απορροφηθεί χρηματιστηριακά με αποτέλεσμα να λειτουργήσει τελικά ως όχημα για να εγκατασταθούν οι ιδιώτες επενδυτές. Απαντώντας σε αυτό ο κ. Αρναουτάκης είπε πως πλέον η Αυτοδιοίκηση έχει τους θεσμούς, την τεχνογνωσία και τη θέληση να παίξει ισχυρό ρόλο σε αυτό το παιχνίδι και να μην επαναλάβει επιχειρηματικά λάθη του παρελθόντος.

Τέλος ο κ. Αρναουτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ Κρήτης επανέλαβε πως βασικός στόχος της Περιφέρειας είναι να αποβούν οι ανανέωσιμες πηγές ενέργειας υπέρ των πολιτών και όχι υπέρ κάποιου επιχειρηματία ενώ επέμεινε πως προτεραιότητα είναι η ταυτόχρονη ανάπτυξη τόσο του πρωτογενούς τομέα όσο και των ΑΠΕ.

Μάριος Διονέλλης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook