Σε διάψευση δημοσιεύματος για 35 θανάτους από ελονοσία στον νομό Λακωνίας προχώρησε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, διευκρινίζοντας ότι έχουν καταγραφεί κρούσματα στην Ελλάδα.

\”Είναι γεγονός ότι έχουν καταγραφεί κρούσματα ελονοσίας στην Λακωνία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα.

Όπως δημοσεύτεται σε άρθρο του news247.gr, κατά τη διάρκεια του 2011 έχουν δηλωθεί συνολικά 57 κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων 27 σε Έλληνες, χωρίς ιστορικό μετακίνησης σε χώρες ενδημικές για ελονοσία, 7 σε αλλοδαπούς από μη ενδημικές χώρες, και 23 σε αλλοδαπούς από ενδημικές χώρες, κυρίως από το Πακιστάν\”, σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

Διαβεβαιώνει ότι δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι που οφείλονται στην ελονοσία σε καμία περιοχή της χώρας, επισημαίνοντας ότι ένας υπερήλικας ασθενής στη Λακωνία, ο οποίος έπασχε από ελονοσία, απεβίωσε λόγω σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων.

Αναφορικά με τα κρούσματα ελονοσίας που έχουν καταγραφεί στην Λακωνία αναφέρει ότι οφείλονται σε στέλεχος του παράσιτου της ελονοσίας το οποίο προκαλεί συνήθως ηπιότερα συμπτώματα.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως σημειώνει, συνεχίζει την επαγρύπνηση και κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. \”Θεωρείται ότι η περίοδος μετάδοσης της ελονοσίας στην περιοχή έχει διακοπεί από τις 13 Νοεμβρίου, ενώ το τελευταίο περιστατικό σε Έλληνα υπήκοο ανέφερε έναρξη συμπτωμάτων στις 18 Οκτωβρίου\”, τονίζεται.

Το Κέντρο και το υπουργείο Υγείας βρίσκονται σε επικοινωνία για το θέμα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καθώς και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το δημοσίευμα του Αδέσμευτου Τύπου που ανέφερε για δήθεν θανάτους από ελονοσία, διέψευσε κατηγορηματικά και ο Δήμος Ευρώτα του Νομού Λακωνίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook