Χωρίς τέλος είναι τα προβλήματα στη διαδικασία αναμόρφωσης της Δημόσιας Διοίκησης, αφού καθυστερήσεις και αναχώματα σημειώνονται ακόμη και στις πιο απλές διαδικασίες. Όπως αναφέρεται σε άρθρο της imerisia.gr, νέο επεισόδιο στο σίριαλ, προέκυψε με την απροθυμία των φορέων να προχωρήσουν στην αποστολή στοιχείων σχετικά με την κατάταξη των δημοσίων υπαλλήλων βάσει του νέου βαθμολογίου.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μάλιστα κάνει λόγο για «μεγάλο αριθμό» εκείνων που δεν ανταποκρίθηκαν. Με δεδομένο μάλιστα ότι πλέον η βαθμολογική κατάταξη των υπαλλήλων του Δημοσίου συνδέεται άμεσα με τις μισθολογικές απολαβές, δημιουργείται εύλογη ανησυχία ότι οι καθυστερήσεις αυτές μπορεί να «τινάξουν» στον αέρα το όλο εγχείρημα του ενιαίου μισθολογίου.


Ρυθμίσεις

Αρκεί να υπενθυμίσουμε πως όσο καθυστερεί η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων το μισθολογικό κόστος δεν περιορίζεται και οι υπάλληλοι εξακολουθούν να λαμβάνουν αποδοχές με το παλαιό καθεστώς, κάτι που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της πληρωμής του πρώτου δεκαπενταημέρου του Ιανουαρίου, στις 27 Δεκεμβρίου.

Όπως είναι φυσικό, λόγω των συγκεκριμένων καθυστερήσεων πολλοί από τους εργαζόμενους ενδέχεται στο μέλλον να λάβουν εκκαθαριστικά μισθοδοσίας σχεδόν χρεωστικά, καθώς θα συμπεριληφθούν και οι διαφορές που προκύπτουν από την 1η Νοεμβρίου, όταν και τέθηκε σε ισχύ το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο.

Εγκύκλιος 
Ειδικότερα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κάνει γνωστό ότι «μεγάλος αριθμός υπηρεσιών δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της υπηρεσίας μας για παροχή στοιχείων», καθώς όλοι οι φορείς του Δημοσίου είχαν ειδοποιηθεί και όφειλαν να ενημερώσουν για την έκδοση των απαιτούμενων διαπιστωτικών πράξεων κατάταξης του προσωπικού τους στους νέους βαθμούς.

Στην εγκύκλιο καθίσταται σαφές πως «η κατάταξη στους νέους βαθμούς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εν συνεχεία κατάταξη των υπαλλήλων στα μισθολογικά κλιμάκια» και για το λόγο αυτό καλούνται «όσες υπηρεσίες δεν έχουν αποστείλει τα εν λόγω στοιχεία, να αποστείλουν άμεσα»! Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την αποστολή των στοιχείων έληγε στις 18 Νοεμβρίου του 2011, αλλά σε μεγάλο βαθμό υπουργεία, δήμοι και νοσοκομεία δεν ανταποκρίθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί από τους φορείς που δεν προχώρησαν στην αποστολή των απαιτούμενων στοιχείων, επικαλέστηκαν ασάφειες σε ό,τι αφορά την κατάταξη των υπαλλήλων στους νέους βαθμούς και για το λόγο αυτό μάλιστα ζήτησαν διευκρινίσεις.

Αρκετές είναι και ενστάσεις που καταγράφονται από τον κλάδο των εκπαιδευτικών, για μη ορθή εφαρμογή των διατάξεων κατάταξής τους στους νέους βαθμούς. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς δεν λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία τους ως αναπληρωτές και κατατάσσονται στον κατώτερο βαθμό.

Θολό τοπίο είναι και η κατάταξη των εργαζομένων που υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά, αφού δεν έχει διευκρινιστεί αν θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που ίσχυαν μέχρι σήμερα για τη μισθολογική τους εξέλιξη και βάσει των οποίων προσθέτονταν πλασματικά χρόνια ανάλογα με το συνολικό χρόνο υπηρεσίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook