Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε αλυσιδωτή αντίδραση στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση, δήλωσε ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Κλέμενς Φουστ.

Σύμφωνα με το Blooomberg, το οποίο μεταφέρει απόσπασμα της συνέντευξης στην εφημερίδα Handelsblatt, ο Φουστ εξηγεί ότι οι πολίτες των άλλων χωρών της Ευρωζώνης θα έσπευδαν σε μία τέτοια περίπτωση να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες.

Το θέμα της Ελλάδας και των ποικίλων σεναρίων για το οικονομικό μέλλον και τις προοπτικές της χώρας σχολιάζει μερίδα του γερμανικού τύπου. Κοινή εκτίμηση ότι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη είναι επισφαλής.

«Θα πέσει η Ελλάδα»; Με αυτόν τον πρωτοσέλιδο τίτλο προσεγγίζει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt το πρόβλημα.

«Σχεδόν χωρίς να γίνει αντιληπτό από τη δημοσιότητα, η κατάσταση στην Ελλάδα οξύνεται περαιτέρω. Οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του χρέους μένουν στάσιμες και οι τράπεζες δεν εμπιστεύονται την ικανότητα του κράτους για μεταρρυθμίσεις καταθέτοντας κάθε βράδυ δισεκατομμύρια στην ΕΚΤ» γράφει η εφημερίδα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει στην επισκόπησή της η Deutsche Welle.

«Γιατί δεν αποχωρεί η χώρα από το ευρώ;» διερωτάται η αυστριακή εφημερίδα Die Presse εκτιμώντας ότι η Αθήνα εκμεταλλεύεται την ξεκάθαρη πρόθεση της Άγκελα Μέρκελ να σώσει το κοινό νόμισμα με κάθε κόστος.

Σχολιάζει μάλιστα, ότι η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ευρωκρίση για να ασκήσει πίεση στο Βερολίνο.

Η Die Presse δεν θεωρεί έκπληξη το ενδεχόμενο να αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση την έξοδο από το κοινό νόμισμα και σημειώνει: «Η χώρα πνίγεται από τα χρέη, ενώ με το δικό της νόμισμα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και να μειώσει το βάρος των χρεών. Ο δρόμος μέχρι εκεί όμως είναι δύσκολος.»

Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup είχε χαρακτηρίσει δύσκολη αλλά αντιμετωπίσιμη την κατάσταση στην Ελλάδα.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, το μέγεθος της οποίας παραμένει άγνωστο για την ώρα, καθώς και ότι πρέπει να υπάρξει αντίδραση στην οικονομική επιβράδυνση.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε πως η «επιστροφή στη δραχμή δεν αποτελεί επιλογή» και εξέφρασε την εκτίμηση πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιστρέψει στο προηγούμενο νόμισμά της.

Αντίθετο με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εμφανίζεται το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του, επίσης την Τετάρτη.

Το πρακτορείο προτείνει ως λύση για την Ελλάδα την εσωτερική υποτίμηση και την «βάναυση» ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας.

Στο άρθρο με τίτλο «Η λιγότερο κακή επιλογή για την Ελλάδα φαίνεται να είναι η εσωτερική υποτίμηση» η συντακτική ομάδα του Bloomberg σημειώνει πως η Ελλάδα και κάποιες άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο χρόνιας οικονομικής πάλης για δημοσιονομική εξυγίανση, ακόμη και αν καταφέρουν να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους.

Ωστόσο, το πρακτορείο διαφωνεί με όσους υποστηρίζουν πως θα ήταν καλύτερα για αυτές στις χώρες να βρεθούν εκτός του συστήματος του ευρώ, παρά το όποιο άμεσο κόστος της αναχώρησης.

«Διαφωνούμε και όχι μόνο επειδή το άμεσο κόστος της εξόδου θα είναι τεράστιο», τονίζεται στο δημοσίευμα και υπογραμμίζεται πως «η επανάκτηση του ελέγχου της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να δημιουργήσει τόσα προβλήματα με όσα θα λύσει».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook