Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό απέστειλε η Δήμαρχος Φαιστού,  Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη, αναφορικά με το πρόβλημα της καταστροφής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, της δημόσιας διοίκησης λόγω της υποτιθέμενης εξοικονόμησης πόρων.

Στην επιστολή της η κ. Δήμαρχος κάνει ειδική αναφορά στην κατάργηση του παραρτήματος ΙΚΑ στο Τυμπάκι, που έγινε στο όνομα του εξορθολογισμού των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

    Σας ευχόμαστε χρόνια πολλά για το 2012 και μια καλή, δημιουργική χρονιά, όπου ελπίδα μας είναι να ξεπεραστούν οι δυσκολίες της χώρας μας.

Σ’ αυτή τη νέα χρονιά ωστόσο, επιτακτική και άμεση γίνεται πλέον η ανάγκη η Πολιτεία να ενσκήψει συνολικά στα πολλαπλά προβλήματα ερημοποίησης και καταστροφής της Δημόσιας Διοίκησης, που επιχειρείται στη λογική της υποτιθέμενης εξοικονόμησης πόρων, στο πλαίσιο γενικότερων Διοικητικών Μεταρρυθμίσεων.

Μέχρι στιγμής, οι προθέσεις των συναρμόδιων υπουργείων και της Πολιτείας ακολουθούν μια λογική άκρατων καταργήσεων, χωρίς κανέναν πρότερο σχεδιασμό ή μελέτη κόστους – ωφέλειας και πάντοτε υλοποιούνται σε άγνοια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι ο μοναδικός άμεσος γνώστης της Τοπικής πραγματικότητας, ενώ παράλληλα δεν διευκολύνουν τελικά τους πολίτες που είναι αποδέκτες των εν λόγω ενεργειών.

Ειδικότερα στο Δήμο Φαιστού, η κατάργηση του παραρτήματος Ι.Κ.Α. στο Τυμπάκι, ο υποτιθέμενος «εξορθολογισμός» λειτουργίας της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας, η άρση λειτουργιών στο παράρτημα Μοιρών, καθώς και οι συνεχόμενες φημολογίες περί συγχωνεύσεων ή καταργήσεων και πρόσθετων δομών, όπως είναι το Τελωνείο, δημιουργούν τεράστια αναστάτωση και στο μόνο που συμβάλουν είναι στην «ερημοποίηση» μιας περιοχής χιλιάδων κατοίκων.

Επανειλημμένες φορές, έγγραφα αλλά και προφορικά, έχουμε επισημάνει τα προβλήματα προς όλους τους συναρμόδιους φορείς. Οι απαντήσεις ωστόσο που λαμβάνουμε είναι ελλιπέστατες, δίχως να λαμβάνουν καν υπόψη τη γεωγραφία και τις ανάγκες της περιοχής, ενώ μοιάζουν να συντάσσονται καθαρά τεχνοκρατικά χωρίς καμία γνώση της υφιστάμενης κατάστασης.

Οι δικαιολογίες περί οικονομικού εξορθολογισμού και εξυγίανση των υπηρεσιών, δεν μπορούν να πείσουν κανέναν, ενώ επιπρόσθετα πλήττουν κατ’ αρχάς μεμονωμένες ενότητες και κατά δεύτερον έναν μεγάλο αριθμό πολιτών που υπόκειται μια τεράστια ταλαιπωρία, χάνοντας απίστευτες εργατοώρες και δαπανώντας υψηλότατα ποσά σε μετακινήσεις, με μοναδικό επιχείρημα την «εξυγίανση» ενός συστήματος, το οποίο ωστόσο οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην απορύθμιση και ακύρωση του.

Κύριε πρωθυπουργέ,

Το ζήτημα είναι φλέγον και πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις. Οι εν λόγω σχεδιασμοί και πιθανές καταργήσεις ή συγχωνεύσεις υπηρεσιών και δομών, επιτείνουν πολλαπλά προβλήματα, δημιουργούν δημότες και πολίτες διαφορετικών κατηγοριών, ενώ απομακρύνονται  από τη λογική της βελτίωσης του Κράτους, αφού δεν αποδίδουν.

Οι ταυτόχρονοι περιορισμοί προσωπικού, οι πολλαπλές ελλείψεις, αλλά και περικοπές παράλληλα, λειτουργούν ως σοβαρά ανασταλτικοί παράγοντες στην παραγωγικότητα των υπαλλήλων, αλλά και στις δυνατότητες τους για εξυπηρέτηση, με πρώτους αρνητικούς αποδέκτες τους πολίτες.

Για λόγους οικονομίας, ενδεικτικά αναφέραμε μέρος των προβλημάτων προσδοκώντας επιτέλους μια αλλαγή πλεύσης, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περί των συγκεκριμένων ζητημάτων και σκεπτόμενοι την κοινωνία και τους ανθρώπους, στους οποίους μετακυλύωνται έμμεσα για μία ακόμα φορά κόστη, στα οποία δεν μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook