Αντιμέτωποι με την πρώτη τους «μεσανατολική κρίση» βρίσκονται οι στρατιωτικοί κυβερνήτες της Αιγύπτου, με αφορμή την επαπειλούμενη διέλευση δύο ιρανικών πολεμικών από τη διώρυγα του Σουέζ, για πρώτη φορά από το 1979.

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Α.Λίμπερμαν, κατήγγειλε ήδη την ιρανική «πρόκληση», ενώ η Ουάσιγκτον αντιδρά ψυχραιμότερα. Ολα δείχνουν πως η Τεχεράνη δοκιμάζει τα αντανακλαστικά της νέας αιγυπτιακής ηγεσίας και της Δύσης, με τις αντιφατικές πληροφορίες να επιτείνουν τη σύγχυση. Το αγγλόφωνο ιρανικό Press TV μετέδωσε, χθες, ότι το σκάφος εφοδιασμού Kharg και η φρεγάτα Alvand «βρίσκονται εν πλω προς το Σουέζ και θα το διασχίσουν με τη σύμφωνη γνώμη των Αιγυπτίων» (σ.σ.: άγνωστο πότε) με προορισμό τη Συρία.

Αντιθέτως, το Αλ Αραμπίγια τόνισε ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση απαγόρευσε τη διέλευση των ιρανικών σκαφών, ενώ ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε πως η Τεχεράνη δεν υπέβαλε τέτοιο αίτημα.

Εξάλλου διοικητικοί αξιωματούχοι της διώρυγας μίλησαν για απόσυρση του ιρανικού αιτήματος ύστερα από τις αντιδράσεις του Ισραήλ. Προς το παρόν τα ιρανικά πλοία βρίσκονται στην Τζέντα της Σ. Αραβίας.

Στο μεταξύ ο αιγυπτιακός στρατός ξεκαθάρισε πως δεν θα έχει δικό του εκπρόσωπο στις επόμενες προεδρικές εκλογές (κάτι όχι αυτονόητο, δεδομένου όλοι οι πρόεδροι της ανεξάρτητης Αιγύπτου -Νάσερ, Σαντάτ, Μουμπάρακ- προέρχονταν από τις τάξεις του). Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τον στρατό να δώσει τέλος στην πρακτική των βασανιστηρίων, που παρατηρήθηκαν ακόμη και στη διάρκεια της εξέγερσης.

Επιπλέον για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια συνεδρίασε δημόσια η οργάνωση «Γκαμάα Ισλαμίγια» (αναμεμειγμένη στη δολοφονία του Σαντάτ και σε απόπειρα κατά του Μουμπάρακ) αποκηρύσσοντας βία και Αλ Κάιντα και ανοίγοντας παράθυρο συμμετοχής στις εκλογές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook