Κοινό αίτημα με το οποίο θα εξουσιοδοτούντα οι ελβετικές Αρχές να προχωρήσουν σε έρευνα για τυχόν ύπαρξη τραπεζικών καταθέσεων Ελλήνων βουλευτών σε ελβετικές τράπεζες θα στείλει η Βουλή, σε μία κίνηση με στόχο τη διάσωση της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου.

Ωστόσο, ήδη, όπως δημοσιεύει το in.gr, η ΝΔ κατέστησε σαφές ότι οι βουλευτές της δεν θα υπογράψουν,κάνοντας λόγο για υποκριτική κίνηση και επικοινωνιακό τρικ του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα επανέφερε μάλιστα την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για αναδρομικό έλεγχο όσων άσκησαν εξουσία (πρωθυπουργοί, υπουργοί, υφυπουργοί κ.ά.) από το 1974 μέχρι και σήμερα, ώστε να καταστεί σαφές ποιος πλούτισε και ποιος όχι μπαίνοντας στον πολιτικό στίβο.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί αδικαιολόγητη την αρνητική στάση της ΝΔ, αναφέροντας πως μπορεί να επιτρέψει στους βουλευτές τηςνα αποδεχθούν τη διερεύνηση για τυχόν ύπαρξη καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες και παράλληλα να διενεργηθεί και ο αναδρομικός έλεγχος των «πόθεν έσχες» σε βάθος χρόνου.

Πάντως ήδη ο αρμόδιος πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των βουλευτών και των κομμάτων κ. Ευ. Αργύρης απέστειλε στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και στους ανεξάρτητους βουλευτές το έντυπο της αίτησης για την παροχή πληρεξουσιότητας σχετικά με τη διερεύνηση τυχόν καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες.

Η αίτηση αυτή θα σταλεί μέσω της Επιτροπής στην Ενωση Ελβετικών Τραπεζών, η οποία θα
απαντήσει προσωπικά σε κάθε βουλευτή και όχι στην Επιτροπή. Έπειτα, ο κάθε βουλευτής θα πρέπει να καταθέσει στην Επιτροπή το αποτέλεσμα της έρευνας.

Η έρευνα αφορά σε τυχόν κίνηση λογαριασμών κατά την περίοδο 2007-2011 και με την αίτηση, ο κάθε υπογράφων βουλευτής δηλώνει ότι παραιτείται από κάθε νόμιμο δικαίωμα που έχει για την προστασία σχετικά με το απόρρητο των στοιχείων του.

Οπως αναφέρεται στη σχετική φόρμα-αίτηση για παροχή πληρεξουσιότητας, ο βουλευτής δηλώνει ότι: «Ζητώ από έκαστο και όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελβετία να μου γνωρίσουν εγγράφως εάν αναφέρομαι ως κύριος ή πληρεξούσιος, ή δικαιούχος υπογραφής σε τραπεζικό λογαριασμό οποιασδήποτε μορφής, ή ως εκπρόσωπος αντίστοιχου λογαριασμού νομικού προσώπου ή άλλης οντότητας».

«Σε περίπτωση καταφατικής αναφοράς παρακαλώ να μου γνωρίσετε εγγράφως το ύψος του οικείου λογαριασμού και την κίνηση αυτού της τελευταίας πενταετίας» συνεχίζει η αίτηση. Ηδη, σε μια συμβολική κίνηση, υπέγραψε πρώτος ο πρόεδρος της Βουλής κ.Φ. Πετσάλνικος.