Έπεσε το ψυχολογικό φράγμα των 650 μονάδων του γενικού δείκτη στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι προσπάθειες για την παραμονή του πάνω από τις 650 μονάδες υπονομεύτηκαν από τη διεθνή ειδησεογραφία.

Οι εκδόσεις ομολόγων της Γαλλίας έτυχαν κακής υποδοχής από την αγορά ,η οποία μπορεί να έδωσε τα χρήματα που ζητούσε το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών αλλά υποχρεώθηκε να καταβάλει υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις.

Οι αγορές ανησύχησαν από την κατάληξη των γαλλικών δημοπρασιών και επανήλθε ο προβληματισμός των επενδυτών για το μέλλον της Ευρωζώνης.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε και το ενιαίο νόμισμα έναντι του πράσινου αντιπάλου του με αποτέλεσμα η ισοτιμία να υποχωρήσει κάτω από το 1,28 δολάρια. Το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές πέρασε την...πόρτα του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Αρχικά το σύνολο σχεδόν των τραπεζών σημείωνε απώλειες που έφθαναν στο 5% . Στην συνέχεια έγινε ένα σύντομο «μάζεμα» με αποτέλεσμα να μειωθούν στο ελάχιστο οι πιέσεις και οι τιμές των μετοχών να περάσουν σε θετικό έδαφος.

Η EFG Eurobank ενισχύθηκε κατά 5,21% ενώ ενδοσυνεδριακά έπεφτε έως 2%. Η Alpha Bank ανέβηκε 3,56% στα 0,465 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μετά από πολλά σκαπανεβάσματα βρέθηκε με αρνητικό πρόσημο. Έκλεισε με πτώση κατά 2,7% στο 1,44 ευρώ ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε να ανεβαίνει έως 2%.

Η βουτιά 5,73% του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ κατά 4,61% ήταν ισχυρό χτύπημα για το γενικό δείκτη ο οποίος βρέθηκε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 650 μονάδων. Τελικά έκλεισε με πτώση κατά 2,22% στις 647,58 μονάδες. Χρηματιστές και αναλυτές θεωρούν ότι η πτώση της αγοράς θα συνεχισθεί χωρίς ωστόσο να λένε ότι η πορεία του είναι χωρίς επιστροφή. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει προεξοφλήσει τα πιο άσχημα σενάρια για τη χώρα τα όποια όμως μπορεί να μην επαληθευτούν και η αγορά να υιοθετήσει τα καινούργια δεδομένα.

Ο τζίρος των 19 εκατ. ευρώ στη συνεδρίαση της Πέμπτης επιβεβαιώνει την απουσία των αγοραστών ενώ οι πωλητές προσπαθούν να σωθούν ακόμη κι από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Στο σύνολο της αγοράς με κέρδη έκλεισαν 54 μετοχές , 93 με άνοδο και 143 παρέμειναν αμετάβλητες.