Με λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου έγινε σήμερα στις παράλιες πόλεις του ελεύθερου τμήματος της Κύπρου η τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα και ο καθαγιασμός των υδάτων.

Προηγήθηκε στους ιερούς ναούς η Θεία Λειτουργία και η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, συλλειτούργησε με τον Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο στον ναό του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα. Στη συνέχεια σχηματίστηκε πομπή μέχρι την παραλία της πόλης και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προέστη της τελετής της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα.

Τον Πρόεδρο Δ. Χριστόφια και την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Δημοσθένους.

Μετά την τελετή, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι για να υπάρξει ορθή λύση του Κυπριακού πρέπει να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα και οι έποικοι και να καταργηθούν οι εγγυήσεις, ιδιαίτερα της Τουρκίας.

Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να ζήσουν ειρηνικά με τους Τουρκοκύπριους, είπε ο κ. Χρυσόστομος και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά που μας δίδεται αυτή η ευκαιρία να μιλήσουμε ξεκάθαρα για ενιαίο κράτος και να ζήσουμε ευτυχισμένοι μαζί» .

Ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, παρέστη στον εορτασμό των Θεοφανείων στην Πάφο. Της τελετής της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Υγείας, Σταύρος Μαλάς.

Ο κ. Ομήρου σε δηλώσεις του ευχήθηκε «το Άγιο Φως να φωτίσει ολόκληρη την Κύπρο, τον δρόμο της ελευθερίας και να οδηγήσει στον τερματισμό των δεινών του κυπριακού λαού» . Επίσης, ευχήθηκε να αντιμετωπιστεί παγκοσμίως η οικονομική κρίση.

Στην Αγία Νάπα η τελετή καθαγιασμού των υδάτων έγινε από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειο. Μετά την τελετή, ο υπουργός \’Αμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, εξέφρασε την ευχή του χρόνου τα Θεοφάνεια να γιορταστούν σε μια ελεύθερη, ειρηνική και επανενεωμένη Κύπρο, στην Αμμόχωστο, στην Κυρήνεια και σε κάθε γωνιά του νησιού.

Στη Λεμεσό της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού προέστη ο Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομος. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Ευθύμιος Φλουρέντζου. Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα έγινε στην περιοχή της Αμαθούντας από τον Χωρεπίσκοπο Νικόλαο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook