Ο απολογισμός των θυμάτων από μια κατολίσθηση που σημειώθηκε σε ανοικτό χρυσωρυχείο στις νότιες Φιλιππίνες ανήλθε σήμερα στους 28 νεκρούς, ενώ άλλοι τουλάχιστον 36 παραμένουν αγνοούμενοι, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της χώρας.

Τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν ακόμα εντοπίσει επιζώντες μέσα στη λάσπη στο χωριό Ναπναπάν, κοντά στην πόλη Παντουκάν, στην Κοιλάδα Κομποστέλα, 930 χλμ. νότια της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κατολίσθηση έθαψε πάνω από 50 προχειροφτιαγμένα σπίτια την Πέμπτη, έπειτα από δύο ημέρες σφοδρών βροχοπτώσεων. Τα θύματα ήταν χρυσωρύχοι και μέλη των οικογενειών τους.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας μείωσε σε 36 από 100 τον αριθμό των αγνοουμένων μετά την συγκέντρωση και επαλήθευση των στοιχείων σχετικά με αυτόν.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακίνο ο τρίτος διέταξε να γίνει έρευνα για να διακριβωθεί γιατί δεν είχαν απομακρυνθεί οι κάτοικοι από την περιοχή παρότι ήταν γνωστό πως χαρακτηριζόταν ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Εκπρόσωπος της προεδρίας δήλωσε ότι οι αρχές θα ερευνήσουν επίσης γιατί πολλές μικρής κλίμακας μεταλλευτικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να λειτουργούν στην περιοχή, παρά την απαγόρευση που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση στην Μανίλα.