Καβούρια γέτι με τριχωτό στέρνο και χλωμά χταπόδια. Δεν είναι μυθοπλαστικά όντα από χολιγουντιανή ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά νέα είδη που ανακαλύφθηκαν στα βάθη του ωκεανού, κοντά στην Ανταρκτική, και τα οποία διαβιούν σε εξαιρετικά υψηλά θερμοκρασίες, της τάξης των 400 βαθμών Κελσίου.

Οι Βρετανοί επιστήμονες που έκαναν την ανακάλυψη χρησιμοποίησαν ένα όχημα που φέρει το όνομα Ίσιδα, προκειμένου να σαρώσουν ολόκληρη την κορυφογραμμή της Ανατολικής Σκότια, στην οποία εντοπίζονται τα νέα είδη.

Οι υποθαλάσσιοι αεραγωγοί καυτού νερού έχουν διαμορφώσει ένα πολύ ιδιόμορφο οικοσύστημα.Μακράν η κυρίαρχη μορφή ζωής στο οικοσύστημα αυτό είναι τα εντυπωσιακά καβούρια γιέτι που έχουν πολύ πυκνό τρίχωμα στο μέρος του σώματός τους που είναι πιο κοντά σε αυτό που θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε «στέρνο», γεγονός που τους χάρισε το ψευδώνυμο «καβούρια Χάσελχοφ» μεταξύ των μελών της αποστολής, επειδή παρέπεμπαν στον τριχωτό ηθοποιό Ντέιβιντ Χάσελχοφ από τη σειρά «Μπέιγουοτς»!

Πρόκειται για τα πρώτα καβούρια γιέτι αυτής της μορφής, αφού τα συγκεκριμένα καβούρια συνήθως έχουν τρίχες στα άκρα τους.Στο σκούρας απόχρωσης, λόγω της τρομερής θερμοκρασιάς, νερό αυτού του βάθους ανακαλύφθηκαν και άλλα νέα είδη, ανάμεσά τους ένα είδος χλωμού καβουριού, νέα είδη σαλιγκαριών και διαφόρων μαλακίων, αλλά και επτάχειροι αστερίες που έχουν τα καβούρια γιέτι για θηράματα...

http://www.real.gr/Files/Articles/Photo/550_334_115590.jpg

(athens voice)