«Δεν μπορούσα να υποψιαστώ ότι θα γίνει κάτι τέτοιο. Δεν είχα ενδείξεις. Από το λογιστήριο είχαμε πάρει τη διαβεβαίωση ότι όλα ήταν τακτοποιημένα», σημειώνει στο FlashNews.gr ο πρώην δήμαρχος Νεάπολης και νυν αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Νίκος Καστρινάκης αναφορικά με το άδειο ταμείο του δήμου.

«Εγώ θα περιμένω την έκβαση της δικαστικής έρευνας και την έρευνα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης προτού προβώ σε οποιαδήποτε δήλωση. Ζητώ και εγώ από τη μεριά μου να προχωρήσει εις βάθος η έρευνα και να προσδιοριστούν οι υπεύθυνοι, καθώς και να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Πρέπει όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί στο τι δηλώνουμε προτού ολοκληρωθούν οι δικαστικές και οι διοικητικές έρευνες», συμπληρώνει

Ο κ. Καστρινάκης υπήρξε δήμαρχος Νεαπόλεως για 16 συνεχόμενα χρόνια. Η ειδική ταμίας στην ευθύνη της οποίας ήταν το χρηματοκιβώτιο του πρώην καποδιστριακού δήμου υπηρετούσε επί 12 χρόνια στο Δήμο της Νεάπολης, όπου και μετακινήθηκε μετά τη συγχώνευση με την κοινότητα του Βραχασίου.

Η ειδική ταμίας ήταν κυριολεκτικά σε θέση-κλειδί. Ήταν η μόνη που είχε πρόσβαση στο χρηματοκιβώτιο του δήμου που βρίσκονταν στο γραφείο της στο οποίο υπήρχε κωδικός για το συναγερμό. Ήταν η μόνη που ήξερε τον κωδικό για το χρηματοκιβώτιο, όπως λέει ο κ. Καστρινάκης. Αυτή είχε την ευθύνη για το χρηματοκιβώτιο, ενώ παρακολουθούσε και τους δύο τραπεζικούς λογαριασμούς του δήμου -ένα όψεως και ένα προθεσμιακό. Μαζί με το ταμείο του δήμου ήταν και αυτά των τεσσάρων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου πού είχε συγκροτήσει ο δήμος και συγκεκριμένα του Παιδικού Σταθμού, του ΚΑΠΗ, του Κέντρου Κρητικού Πολιτισμού και του Αθλητικού Κέντρου.

Οι οικονομικές συναλλαγές με τα Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου Δικαίου δεν ήταν μεγάλες. Κατά μέσο όρο κόβονταν 10 εντάλματα τις γραμματείες και εξοφλούνταν από την ειδική ταμία.

Έρευνα

Η ειδική επιτροπή που είχε αναλάβει τη διαδικασία της απογραφής πριν από ημέρες στο ταμείο του πρώην Δήμου Νεάπολης για λογαριασμό του διευρυμένου Δήμου Αγίου Νικολάου έμεινε κατάπληκτη όταν διαπίστωσε ότι μέσα στο χρηματοκιβώτιο υπήρχαν μόλις δύο ευρώ! Προφανώς κάποιος είχε βάλει… χέρι στο ταμείο και η Δημοτική Αρχή Αγίου Νικολάου έχει ήδη ζητήσει και διενεργείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση με υπάλληλο πρώτης κατηγορίας, προκειμένου να διαπιστωθεί το ύψος του ελλείμματος και να απαντηθούν τα ερωτήματα που έχουν προκύψει σχετικά με την υπόθεση.

«Πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα όχι μόνο σχετικά με το ταμείο του πρώην Δήμου Νεαπόλεως αλλά και των άλλων τεσσάρων νομικών προσώπων», λέει στο FlashNews.gr ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης.
«Δεν παρουσιάστηκε η υπάλληλος και εκ των πραγμάτων έχει προχωρήσει ήδη η ΕΔΕ με υπάλληλο πρώτης κατηγορίας από το δήμο για να διαπιστωθούν τα ελλείμματα και να απαντηθούν τα ερωτήματα» σημειώνει ο δήμαρχος.

Ενημέρωση

Κατά τον έλεγχο του λογιστηρίου και του ταμείου δεν βρέθηκε κανένα πρακτικό. «Εμείς ενημερώσαμε το γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Θανάση Καρούντζο και ζητήσαμε τη συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών για τον ορισμό ελεγκτών για τη διερεύνηση της υπόθεσης και τον καταλογισμό ευθυνών» επισημαίνει.

Με τη διαδικασία της ΕΔΕ και του ελέγχου θα προσδιοριστεί και το ακριβές ποσό των χρημάτων που έβγαλαν… φτερά. Πολλοί μιλούν για μια απώλεια της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook