Με τα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και την απελευθέρωση της αγοράς ασχολείται σήμερα όλος ο ιταλικός Τύπος.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι οι παρεμβάσεις για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν μέσα στους επόμενους δυο μήνες.

Οι κλάδοι των: ταξί, φαρμακείων, βενζινοπωλών είναι αυτοί που αναμένεται να θιγούν άμεσα. Θεαματικές κινητοποιήσεις υπόσχονται οι ιδιοκτήτες ταξί και νομική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους μέχρις εσχάτων προαναγγέλλουν οι φαρμακοποιοί.

Οι τομείς που αναμένεται να θιγούν, στην πρώτη αυτή φάση, είναι εκείνοι των ταξί (με πιθανή αύξηση των αδειών) των φαρμακείων (με τη δυνατότητα και για άλλα καταστήματα να πωλούν συγκεκριμένες κατηγορίες <<βασικών φαρμάκων) και των βενζινοπωλών που, σύμφωνα με τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης , θα πωλούν καύσιμα πολλών πετρελαϊκών εταιριών. Ο πρόεδρος της Πετρελαϊκής Ένωσης Ιταλίας, Πασκουάλε Ντε Βίτα, με την σειρά του, απορρίπτει την απελευθέρωση της διάθεσης των καυσίμων. «Οι εγκαταστάσεις των βενζινοπωλών, έχουν φτιαχτεί από τις πετρελαϊκές εταιρίες, οι οποίες αναλαμβάνουν και τη συντήρηση. Εγκαταστάσεις που διατίθενται δωρεάν στους ιδιοκτήτες των πρατηρίων, για να πωλούν την βενζίνη μας. Είναι ασύλληπτο, κατά συνέπεια, να μπορούν να προμηθεύονται και να διαθέτουν και άλλα καύσιμα», τονίζει ο Ντε Βίτα.

Η εβδομάδα που ξεκινά από Δευτέρα, αναμένεται να είναι σκληρή για την ιταλική κυβέρνηση. Η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί, από την στιγμή που ο υπουργός οικονομικής ανάπτυξης, Κορράντο Πάσσερα, επιβεβαίωσε, πρόσφατα, ότι «υπάρχουν τρομερές αντιστάσεις από συγκεκριμένα λόμπυ», ενώ μεγάλο μέρος της ιταλικής, μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς, δηλώνει έτοιμο να ζητήσει διορθωτικές παρεμβάσεις και σημαντικές αλλαγές από τον Μάριο Μόντι και να στηρίξει, παράλληλα, ενδεχόμενες κινητοποιήσεις των οδηγών ταξί.