Οι ηγέτες της Ρωσίας θα πρέπει να ξεκινήσουν διάλογο με τους διαδηλωτές που από τις αρχές Δεκεμβρίου διαμαρτύρονται για το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, αναφέρει σε μήνυμά του που μεταδόθηκε χθες ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στο μήνυμά του που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος είπε ότι «αν εκείνοι που βρίσκονται στην εξουσία παραμένουν ανεπηρέαστοι από το μήνυμα αυτών των διαδηλώσεων, αυτό είναι ένα κακό σημάδι ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη για αυτορρύθμιση».

Τα σχόλια του Κύριλλου συμπίπτουν με τον εορτασμό των Χριστουγέννων στη Ρωσία, η οποία ακολουθεί το Ιουλιανό «παλαιό» ημερολόγιο.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι πολίτες διαμαρτύρονται από τις 4 Δεκεμβρίου που διεξήχθησαν οι εκλογές κάνοντας λόγο για νοθεία.

Τα αποτελέσματα εμφάνισαν το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν και του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ να εξασφαλίζει οριακά το 50% της ψήφου, αλλά η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το αληθινό ποσοστό είναι μικρότερο.

Οι διαδηλωτές ζητούν την επανάληψη των εκλογών, καλύτερη επιτήρηση και την παραίτηση του επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Βλαντίμιρ Τσούροφ.

Αν η κυβέρνηση άκουγε τους διαδηλωτές και άλλαζε την πολιτική της, «όλα θα ήταν εντάξει», είπε ο Πατριάρχης και πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να ζήσει μια νέα αιματηρή επανάσταση που ενδεχομένως θα καταστρέψει τη χώρα.

Περίπου 60% των Ρώσων είναι Ορθόδοξοι. Παρότι θεωρείτο ανέκαθεν σύμμαχος του Κρεμλίνου, η Ρωσική εκκλησία προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς όταν μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές ζήτησε καλύτερη επιτήρηση της διαδικασίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook