Διαστάσεις εμφύλιας διαμάχης πήραν οι ταραχές στο Μπαχρέιν με τον στρατό και την αστυνομία να ανοίγουν ξανά πυρ κατά των διαδηλωτών οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους με αφορμή τις κηδείες των τεσσάρων θυμάτων που είχαν σκοτωθεί την προηγούμενη ημέρα.

Εκατοντάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να μεταβούν στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες της επίθεσης της Πέμπτης αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας που είχε αποκλείσει την πλατεία του Μαργαριταριού τους έκλεισαν το δρόμο.

Ο στρατός χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά χωρίς προειδοποίηση ενώ η αστυνομία έκανε μεγάλη χρήση δακρυγόνων, προσθέτουν οι διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούσαν την απομάκρυνση του μονάρχη Σεΐχ Σαλμάν αλ Χαλίφα. Από την πλευρά του αυτός ζήτησε από τους διαδηλωτές να αποσυρθούν.

Όπως αναφέρουν οι διαδηλωτές, οι σφαίρες ρίχνονταν από όλες τις κατευθύνσεις αδιακρίτως πάνω στους διαδηλωτές που έτρεχαν να καλυφτούν με κάθε τρόπο. Προσθέτουν δε ότι τα πυρά ρίχνονταν από ελεύθερους σκοπευτές στα κτίρια (πιθανόν από αντιαεροπορικά πυροβόλα) ή ακόμα και από ελικόπτερα.

Πηγές από νοσοκομεία ανέφεραν ότι τουλάχιστον 65 άνθρωποι μεταφέρθηκαν εκεί, πολλοί από αυτούς με σοβαρά τραύματα από σφαίρες και προβλήματα από τα δακρυγόνα.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης η αστυνομία παρενέβη για να διαλύσει με τη βία τη συγκέντρωση διαδηλωτών στην πλατεία του Μαργαριταριού στο κέντρο της Μανάμα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι (ενδεχομένως περισσότεροι), τραυματιστούν 230 ενώ δεκάδες συνελήφθησαν και 60 αγνοούνται.

Εν τω μεταξύ, σε μία πρώτη προσπάθεια να μετριαστούν οι αντιδράσεις των διαδηλωτών, ο πρίγκιπας του Μπαχρεΐν επιφορτίστηκε «να ξεκινήσει αμέσως εθνικό διάλογο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», όπως του ζήτησε ο βασιλιάς.

«Ο σκοπός του διαλόγου θα είναι να αποτραπεί αυτή η κρίση, που συγκλονίζει το βασίλειο» τονίζει το επίσημο ανακοινωθέν.

Στενός σύμμαχος των ΗΠΑ το Μπαχρείν

Η μικροσκοπική χώρα του Περσικού (είναι ένα νησί λίγο μικρότερο από την Κεφαλλονιά) είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ καθώς άλλωστε στη Μανάμα άλλωστε εδρεύει και ο Πέμπτος Στόλος των ΗΠΑ.

Ήδη από την ανεξαρτητοποίηση της από τη Βρετανία το 1971, ταλανίζεται από τη συνεχή διαμάχη ανάμεσα στους Σουνίτες που κυριαρχούν στην εξουσία. Οι Σιίτες, παρότι είναι περισσότεροι, πιστεύουν ότι είναι περιθωριοποιημένοι.

Το 2001 οι πολίτες του Μπαχρέιν υποστήριξαν τις προτάσεις του εμίρη για την αλλαγή του πολιτεύματος από απόλυτη σε συνταγματική μοναρχία. Την επόμενη χρονιά μάλιστα έγιναν οι πρώτες εκλογές στην ιστορία, για την εκλογή 40μελούς Κοινοβουλίου.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook