Ο Νικολά Σαρκοζί εμφανίζεται να κερδίζει έδαφος έναντι του κυριότερου αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και δείχνει τον γάλλο πρόεδρο να απέχει μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση που πραγματοποιήσε η εταιρία Ifop για λογαριασμό της εφημερίδας Le Journal du Dimanche, ο Σαρκοζί εξασφαλίζει το 26%, ενώ ο Ολάντ το 28%.

Η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν βρίσκεται στην τρίτη θέση με 19%. Στην δημοσκόπηση συμμετείχαν 1.163 ψηφοφόροι.

Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης ενισχύει το προφίλ του Σαρκοζί, ο οποίος περιοδεύει ανά την χώρα μεταφέροντας ευχές για το νέο έτος σε διάφορους τομείς της γαλλικής βιομηχανίας, παρότι ακόμη δεν έχει ανακοινώσει επισήμως αν θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα.

Πριν από δύο μήνες, ο Σαρκοζί απείχε 6,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ολάντ, πρώην ηγέτη του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Το αποτέλεσμα αυτό ενδεχομένως να οφείλεται μερικώς και σε μια σημαντική μείωση της στήριξης στο πρόσωπο του Ολάντ, ο οποίος από τα μέσα Νοεμβρίου είδε την δημοτικότητά του να μειώνεται κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες από το 32,5%.

Την εποχή εκείνη ο Ολάντ απολάμβανε ακόμη ευρεία στήριξη λόγω της νίκης του στις προκριματικές εκλογές των Σοσιαλιστών τον Οκτώβριο.

Έκτοτε, δέχτηκε κριτική επειδή εμφανίστηκε αναποφάσιστος και ασαφής ενώ ο Σαρκοζί προωθεί το προφίλ του αποτελεσματικού ηγέτη σε περιόδους κρίσης συνεργαζόμενος στενά με την γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην πληγείσα ευρωζώνη.

Παρότι η δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Σαρκοζί βρίσκεται πολύ κοντά στον Ολάντ, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών εμφανίζεται ότι θα επικρατούσε άνετα στον δεύτερο γύρο.

Οι γαλλικές εκλογές συνήθως πηγαίνουν σε δεύτερο γύρο, ο οποίος απαιτείται όταν κανένας υποψήφιος δεν εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία. Αν ο Ολάντ και ο Σαρκοζί παρέμεναν οι δύο μοναδικοί υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο, ο Ολάντ θα εξασφάλιζε το 54% και ο Σαρκοζί το 46%, έδειξε η δημοσκόπηση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook