Προφυλακισμένος παραμένει ο πρώην αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ιλκέρ Μπασμπούγ μετά τη σύλληψή του στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση Εργκένεκον, σε μία πρωτοφανή εξέλιξη για τα δεδομένα της Τουρκίας.

Ο συνήγορος του Τούρκου πρώην επιτελάρχη δηλώνει ότι θα ασκηθεί έφεση κατά του εντάλματος κράτησης, τονίζοντας επίσης ότι ο στρατηγός θα πρέπει να δικαστεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου εφόσον απαγγελθούν επίσημα εις βάρος του κατηγορίες για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή τις ισλαμικών καταβολών κυβέρνησης Ερντογάν.

Ο Ιλκάι Σεζέρ, δικηγόρος του Ιλκέρ Μπασμπούγ, δήλωσε ότι ο πρώην επιτελάρχης είχε στενή συνεργασία με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και έμεινε έκπληκτός από τις κατηγορίες σε βάρος του.

Και μόνο η ανάκριση στρατηγού που έχει τελέσει Επιτελάρχης -πολλώ δε μάλλον η προφυλάκισή του- είναι εξέλιξη πρωτοφανής στα χρονικά της γείτονος και θα ήταν αδιανόητη ακόμη και μέχρι πριν από μερικά χρόνια.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπασμπούγ απέρριψε κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του -από πολιτικό εισαγγελέα- ως «κωμικοτραγικές» τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Οδηγούμενος στο δικαστήριο, ο Μπασμπούγ είπε χαρακτηριστικά: «Ο 26ος επιτελάρχης της Τουρκικής Δημοκρατίας τέθηκε σε κράτηση με την κατηγορία σχηματισμού και διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης. Το αφήνω στην κρίση του μεγάλου τουρκικού έθνους».

Ο Μπασμπούγ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του στρατού από το 2008 ως το 2010, παραμένει κρατούμενος στη φυλακή Σιλιβρί κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook