Οι ισλαμιστές στην Αίγυπτο μεγάλωσαν το προβάδισμά τους στις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με επίσημα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν χθες.

Τα ψηφοδέλτια του κόμματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κέρδισαν σε επτά από τις εννιά επαρχίες όπου διεξήχθη ψηφοφορία το διήμερο 3η-4η Ιανουαρίου, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Το κόμμα εξασφάλισε επίσης 6 από τις 50 μονοεδρικές περιφέρειες. Την δεύτερη θέση κατέλαβε το Αλ Νουρ, ένα ισλαμιστικό σαλαφιστικό κόμμα το οποίο προηγείται στις άλλες δύο επαρχίες και κέρδισε μια έδρα σε μονοεδρική περιφέρεια.

Οι υπόλοιπες 43 έδρες θα κριθούν στον επόμενο γύρο, το διήμερο 9η-10η Δεκεμβρίου.

Οι εκλογές, οι πρώτες μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο του 2011, γίνονται με ένα ιδιαίτερα περίπλοκο σύστημα.

Τα δύο τρίτα των εδρών της νέας βουλής κατανέμονται βάσει των ψηφοδελτίων με αναλογικό σύστημα.

Η συμμετοχή στην διαδικασία ανήλθε στον πιο πρόσφατο γύρο στο 62%, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Άμπντελ Μοάαζ Ιμπραχίμ.

Τα πλήρη και τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του Ιανουαρίου.

Οι ισλαμιστές κατέλαβαν πάνω από το 65% των ψήφων στους προηγούμενους δύο γύρους των εκλογών, που άρχισαν την 28η Νοεμβρίου, κι αναμένεται να κυριαρχήσουν στη νέα εθνοσυνέλευση, βασικό καθήκον της οποίας θα είναι να σχηματίσει μια επιτροπή η οποία θα καταρτίσει το νέο Σύνταγμα της Αιγύπτου.