Το αφγανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, στην Καμπούλ, ότι η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει, από τον μήνα Μάρτιο αν γίνεται, μια πρεσβεία στην Αθήνα, ώστε να βοηθηθούν με τη χορήγηση κανονικού διαβατηρίου χιλιάδες Αφγανοί που βρίσκονται στην Ελλάδα παρανόμως, τούτη την ώρα, αναζητώντας στην Ευρώπη μια "καλύτερη ζωή".

Ο ΟΗΕ έχει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία περίπου 30% του συνόλου των μεταναστών - το έτος 2010 - ήταν Αφγανοί (περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι, διεσπαρμένοι συνολικά σε 75 κράτη).

Μάλιστα, πρόκειται για ένα ποσοστό που είναι διαρκώς σε αύξηση κατά τα τελευταία λίγα έτη.

Τα γειτονικά στο Αφγανιστάν κράτη, το Ιράν και το Πακιστάν, αποτελούν εστίες υποδοχής για πάρα πολύ μεγάλο αριθμό Αφγανών προσφύγων, εκτιμά ο ΟΗΕ.

Συμπατριώτες τους, αποπειρώνται την είσοδο στην Ευρώπη, κάτι που τούς κοστίζει πολλές χιλιάδες ευρώ, αλλά και πολύμηνη περιπέτεια, που στοιχειοθετεί η μακρά παραμονή τους στους ορεινούς όγκους του Ιράν, κατόπιν η λαθροβίωση στην τουρκική επαρχία.

Οι άνθρωποι αυτοί, κουρασμένοι από το μακρόχρονα τεταμένο κλίμα στη γενέτειρά τους, "ονειρεύονται να εγκατασταθούν για μια καλύτερη ζωή, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, ή κάπου στην ανατολική Ευρώπη", όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει σήμερα ο ΟΗΕ στη διάθεσή του.


protothema.gr