Την πρώτη συνάντηση τους για την όπως όλα δείχνουν κρίσιμη για το μέλλον του ευρώ χρονιά πρόκειται να έχουν το μεσημέρι της Δευτέρας στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Μέρκελ και Σαρκοζί, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα, πρόκειται να επεξεργαστούν τις προτάσεις που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου για ένα νέο σύμφωνο μεγαλύτερης δημοσιονομικής ενοποίησης στο πλαίσιο της ΕΕ.

Το σύμφωνο σταθερότητας θα βρεθεί και αυτό στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο ηγετών ενώ προετοιμάζεται η κατάθεση πρότασης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με απώτερο στόχο να ενσωματωθεί στις συνθήκες αν καμφθούν μέχρι τότε οι αντιρρήσεις της Βρετανίας.

Επιπλέον στην ατζέντα θα βρίσκεται και η πρόταση για επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Οι χώρες του γαλλογερμανικού άξονα για αυτό το ζήτημα ενδέχεται να παρουσιάσουν κοινή πρόταση στη Eurogroup της 23 Ιανουαρίου.

Η Γαλλία έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση της να εισάγει τον φόρο στην επικράτεια της, η Γερμανία θα επιθυμούσε πανευρωπαϊκή εφαρμογή, ωστόσο άλλες χώρες όπως η Βρετανία είναι κατηγορηματικά αντίθετες.

Εκκρεμεί ακόμη την Τετάρτη η συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο με αντικείμενο την πορεία της ιταλικής οικονομίας και τα μέτρα που καλείται να υλοποιήσει ο νέος πρωθυπουργός.

Σε συνέντευξη του στη Rai 3 ο Μάριο Μόντι τόνισε ότι δεν χρειάζονται πλέον άλλα μέτρα και ότι τώρα πλέον ανοίγει η δεύτερη φάση που είναι η τόνωση της ανάπτυξης. Σειρά έχουν πλέον οι μεταρρυθμίσεις και το άνοιγμα της οικονομίας, επισήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ενόψει της συνάντησης του με την Άνγκελα Μέρκελ την Τετάρτη, ο Μάριο Μόντι είπε ότι θα της πει ότι η Ιταλία είναι παράδειγμα για τους άλλους.

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου ο Ιταλός πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Βρετανό ομόλογο τους ενώ την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη και τριμερής συνάντηση ανάμεσα σε Μέρκελ, Σαρκοζί και Μόντι.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook