«Βουτιά» περί το 7% σε όρους ανάπτυξης θα καταγράψει η Ελλάδα το 2012 εμφανίζοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Economist Intelligence Unit.

Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό κάνει λόγο για ύφεση 2,8% φέτος ενώ και οι σκληρότερες παραδοχές του ΔΝΤ οδηγούν σε εκτίμηση για ύφεση της τάξεως του 3%.

Η μεγαλύτερη ύφεση παγκοσμίως αναμένεται να καταγραφεί στο Σουδάν, (-9%), που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τα πετρελαϊκά αποθέματα μετά την απόσχιση από το Νότιο Σουδάν τον Ιούλιο του 2011.

Πολλές χώρες της ευρωζώνης συγκαταλέγονται σε αυτές με τις χειρότερες εκτιμήσεις ανάπτυξης, με την Πορτογαλία να εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ύφεση 4%, ενώ αρνητικά πρόσημα ανάπτυξης αναμένονται επίσης σε Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Γερμανία και Ιρλανδία.

Στον αντίποδα, την ισχυρότερη ανάπτυξη, που θα ξεπεράσει το 20%, εκτιμάται ότι θα εμφανίσει η Λιβύη, εν μέσω ανοικοδόμησης της χώρας μετά το καθεστώς Καντάφι.

Ανάπτυξη σχεδόν 15% εκτιμάται ότι θα εμφανίσει η Μογγολία, ενώ ανάπτυξη άνω του 5% εκτιμάται ότι θα καταγραφεί στην Αγκόλα, το Ιράκ, το Κατάρ, το Ουζμπεκιστάν και την Κίνα.