"Που είναι τα λεφτά", των αποζημιώσεων από το E-coli, ρωτούν οι αγρότες του νομού Λασιθίου , με την παρακάτω επιστολή που απέστειλαν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη, και την οποία δημοσιεύει το radiolasithi.gr.

"Κύριε Υπουργέ

Συνεχίζεται η παρωδία με το E-coli και πολύ φοβόμαστε ότι θα εξελιχθεί σε σκάνδαλο!!

Είχατε ζητήσει σαν αρμόδιο υπουργείο το ποσό των 7.788.420 ευρώ για αποζημίωση όπως και άλλες χώρες της ΕΕ, από το κονδύλι των 226.209.556 ευρώ που είχε εγκρίνει η αρμόδια Ευρωπαική Επιτροπή για το E-coli. Όπως προκύπτει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 26 & 27/10/2011 έγιναν οι εξής πιστώσεις στους δικαιούχους παραγωγούς:

26/10/2011 σε 259 παραγωγούς στο Λασίθι 1.166.229,28 ευρώ,

26/10/2011 σε 648 παραγωγούς άγνωστο που 2.889.939,76 ευρώ,

27/10/2011 σε 563 παραγωγούς στο Λασίθι 1.129.571,36 ευρώ και

27/10/2011 σε 1150 παραγωγούς σε Πρέβεζα & Ηράκλειο 2.033.357,74.

Το σύνολο των παραπάνω ποσών είναι 7.219.098,14 ευρώ, άρα υπάρχει ένα υπόλοιπο ποσό 596.321,86 ευρώ από το ποσό που είχατε ζητήσει και είχε εγκριθεί.

Με στοιχεία που σας επισυνάπτομε από την ΕΕ όπως όφειλαν όλες οι χώρες, δήλωσαν το ύψος της απορρόφησης και όπως βλέπουμε στον πίνακα εσείς δηλώσατε 100%. Σύμφωνα όμως με τα παραπάνω στοιχειά προκύπτει υπόλοιπο. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ κύριε Υπουργέ;

Από την αρχή σας είχαμε αναφέρει με επιστολές μας σε όλους τους τόνους, το πόσο άδικα εξελισσόταν η διαδικασία, την ανικανότητα των υπηρεσιών σας, ακόμα και την απαράδεχτη αδράνεια και άρνηση σας, να μεταβείτε ο ίδιος στα όργανα της ΕΕ και να διεκδικήσετε για τους αγρότες και περισσότερα χρήματα και ένα δίκαιο τρόπο αποζημίωσης.

Με το από 21/12/2011 εξώδικο μας προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που σας κοινοποιήθηκε και το επισυνάπτουμε ξανά, ΑΠΑΙΤΟΥΣΑΜΕ να επανεξεταστούν οι φάκελοι των 594 αγροτών μας, που νόμιμα κατέθεσαν σχετικό αίτημα στις υπηρεσίες σας, απόλυτα δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ παράνομα και ανήθικα επέλεξε σκόπιμα, να γίνει η επανεξέταση των φακέλων μόνο όσων έχουν ήδη πάρει κάποιο ποσό αποζημίωσης, μιας και αποτελούν ένα πολύ μικρό αριθμό αγροτών. ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ!!

Με πρωτοβουλία του Ολλανδού Ευρωβουλευτή Esther de Lange ζητείται το διαθέσιμο ποσό των 47 εκατ., από το αρχικό ποσό που είχε εγκρίνει η ΕΕ, να δοθούν σε δικαιούχους αγρότες. Πρέπει λοιπόν και εσείς να αναλάβετε παρόμοιες πρωτοβουλίες, μήπως και καταφέρετε, να διορθώσετε τις τόσες αδικίες κατά των αγροτών μας.

Κύριε Σκανδαλίδη, είστε εκτεθειμένος απέναντί σε όλους τους αγρότες μας. Μέχρι σήμερα δεν μπήκατε ποτέ στον κόπο να μας απαντήσετε σε καμιά μας ερώτηση, απορία, πρόβλημα, αντίθετα σας απολαμβάνουμε να δίνετε τηλεοπτικές μάχες για την παράταξη σας και μόνο.

Οι αγρότες βάζουμε λουκέτο, μέρα με την μέρα βουλιάζουμε στα χρέη, οι τιμές των προϊόντων μας δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο, το κόστος παραγωγής ανεξέλεγκτο, αυξήσεις παντού (ΔΕΗ ΟΓΑ ΕΦΟΡΙΑ) και το υπουργείο σας, δεν ακουμπάει κανένα από αυτά τα σοβαρά.

Κύριε Σκανδαλίδη ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ αμέσως, να μας πείτε που είναι τα λεφτά και να δώσετε εντολή, τόσο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όσο και στην υπηρεσία Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Ιεράπετρας, να ολοκληρώσουν την επανεξέταση για όλους τους 594 παραγωγούς μας.

Είναι υποχρέωση σας να επιβάλετε τις δημοκρατικές διαδικασίες και να αποκαταστήσετε το αίσθημα δικαίου στους παραγωγούς μας, που δοκιμάζονται και ταλαιπωρούνται χωρίς καμία δικιά τους ευθύνη.

Υ.Γ.: Σε μη ανταπόκριση σας, ο μόνος δρόμος για εμάς είναι κάθε νομικό δικαίωμα στην χώρα μας αλλά και στην ΕΕ, καθώς και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιτζής.