Αιχμές κατά της κυβέρνησης αφήνει η ΝΔ, η οποία αμφισβητεί την αναγκαιότητα των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και θεωρεί ότι έχει δική της ατζέντα, την οποία προωθεί με ανάλογους επικοινωνιακούς χειρισμούς, επικαλούμενη την Τρόικα.

Η σημερινή συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ και κράτησε περίπου μιάμιση ώρα. Ο κ. Παπαδήμος ζητεί να λάβει σαφείς δεσμεύσεις από τη ΝΔ για την στήριξη των νομοσχεδίων και των μέτρων, που θα οδηγούν στην υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Εν τω μεταξύ το πρωί της Δευτέρας σε ευρεία σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ υπό τον πρόεδρο του κόμματος συζητήθηκαν οι οικονομικές εξελίξεις εν όψει της επικείμενης έλευσης του κλιμακίου της Τρόικας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Σταύρος Δήμας, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Νότης Μηταράκης, Χρήστος Σταϊκούρας, Γιάννης Μουρμούρας, Γιάννης Βρούτσης, Κωστής Χατζηδάκης, συζητήθηκαν τα νέα μέτρα που βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση.

Η ΝΔ θεωρεί ότι δεν χρειάζονται νέα δημοσιονομικά μέτρα, πέρα από όσα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο και το πολυνομοσχέδιο. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η λήψη νέων μέτρων δεν είναι μέσα στις αρμοδιότητες αυτής της κυβέρνησης. Για τις επικουρικές συντάξεις η ΝΔ θεωρεί ότι το θέμα έχει λήξει, ότι κακώς έχει αναχθεί σε προτεραιότητα και ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την πέμπτη επικαιροποίηση του Μνημονίου.

Για τις μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα, στη Συγγρού λένε ότι κατ\’ αρχήν είναι θέμα των κοινωνικών εταίρων. Θεωρούν ότι οι μισθοί δεν είναι το καθοριστικό στοιχείο για την ανταγωνιστικότητα, η οποία συνδέεται με τη φορολογία, με το ρυθμιστικό καθεστώς των επιχειρήσεων που περιλαμβάνει και το κόστος από τη γραφειοκρατία και από τις ασφαλιστικές εισφορές. Υποστηρίζουν δε, ότι στους τρεις αυτούς παράγοντες μπορούν να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις, χωρίς να αγγιχθούν οι μισθοί.

Γενικότερα, η ΝΔ αμφιβάλλει για το ότι η συζήτηση περί νέων μέτρων προέρχεται από την Τρόικα και εμμέσως θέτει ζήτημα επικοινωνιακών χειρισμών της κυβέρνησης.

Στέλεχος του επικοινωνιακού επιτελείου έλεγε στους δημοσιογράφους: «Δεν βλέπουμε άγριες διαθέσεις από την πλευρά της Τρόικας και ελπίζω ότι η κυβέρνηση δεν ανοίγει περισσότερα μέτρα από όσα της θέτουν».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook