Ομιλία για τα εσωτερικά ζητήματα της Συρίας θα εκφωνήσει την Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ–Άσαντ, όπως μεταδόθηκε επίσημα, την ώρα που μέρος της αντιπολίτευσης εμφανίζεται και πάλι να υποχωρεί και να επαναφέρει το ζήτημα της εξωτερικής επέμβασης για την ανατροπή του Άσαντ.

Το SANA δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του διαγγέλματος πέρα από το ότι θα μεταδοθεί πριν το μεσημέρι.

Είναι το τέταρτο διάγγελμα του Άσαντ από τον περασμένο Μάρτιο όταν ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του. Σπάνιες είναι και οι συνεντεύξεις του σε αυτό το διάστημα αλλά με κάθε ευκαιρία τονίζει ότι κάθε ξένη παρέμβαση θα αναφλέξει όλη τη Μέση Ανατολή.

Εντωμεταξύ, νεκρή είναι πλέον η συμφωνία παραγόντων της αντιπολίτευσης στη Συρία για ένα οδικό χάρτη για την μετά Άσαντ εποχή καθώς επικρατούν οι απόψεις όσων επιθυμούν μία δυναμικότερη παρέμβαση (ενδεχομένως από ξένους παράγοντες), απογοητευμένοι ίσως από το ότι μετά από 10 μήνες εξέγερσης το καθεστώς δεν δείχνει εμφανή σημάδια κάμψης.

Τη συμφωνία, που καλούσε σε μία ειρηνική μετάβαση της εξουσίας και εκλογές, είχαν υπογράψει ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (SNC) Μπουρχάν Γκαλιούν και ο επικεφαλής του Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου (NBC) πριν από μόλις 10 ημέρες. Το κείμενο απέρριπτε κάθε ξένη στρατιωτική παρέμβαση που θα έπληττε την κυριαρχία και την σταθερότητα στη χώρα.

Ωστόσο μέλη του SNC διαφώνησαν εκ των υστέρων –κάποια είπαν ότι δεν ενημερώθηκαν– ωθώντας τον Γκαλιούν να αναθεωρήσει και να αποσύρει την υπογραφή του. «Χτυπήσαμε όλες τις πόρτες και η ξένη επέμβαση είναι η μόνη επιλογή που μας έμεινε», υποστηρίζει μέλος του Συμβουλίου.

Από την πλευρά του και το NBC απορρίπτει ξένη επέμβαση ακόμα και με τη μορφή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων υποστηρίζοντας ότι οι παρεμβάσεις απειλούν να διασπάσουν τη χώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε τη Δευτέρα και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει στη Συρία εμφύλιος πόλεμος. «Η κατάσταση που εξελίσσεται εκεί οδηγεί σε εμφύλιο πόλεμο, σε φυλετικό πόλεμο, πόλεμο των θρησκειών και των κοινοτήτων. Αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Η συμφωνία δεν είχε γίνει δεκτή ούτε από αντιπολιτευόμενους παράγοντες μέσα στη Συρία που και αυτοί εκτιμούν πλέον ότι μόνο μία ξένη επέμβαση θα φέρει το τέλος του καθεστώτος Άσαντ.

Μετά από 10 μήνες ειρηνικών διαδηλώσεων αλλά και ενός ένοπλου κινήματος που αναπτύσσεται σταδιακά εν πολλοίς από λιποτάκτες το καθεστώς Άσαντ δεν φαίνεται αποσταθεροποιημένο αν και δεν είναι εύκολο να υπάρχει σαφής εικόνα για την κατάσταση στο εσωτερικό της κεντρικής εξουσίας.

Παραταύτα, μέλη του κυβερνώντος Μπάαθ δήλωσαν ότι αποσχίστηκαν και ίδρυσαν το Νέο Μπάαθ. Όπως είπαν συντάσσονται με τους αντιφρονούντες και καλούν σε επιστροφή στις ιδεολογικές ρίζες του κόμματος.

Νέες αιματηρές διαδηλώσεις

Αμείωτη συνεχίζεται πάντως η καταστολή, με την αντιπολίτευση να αναφέρει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τη Δευτέρα 18 άτομα, τους περισσότερους στη Χομς, και συνέλαβαν τουλάχιστον 30 στη Δαμασκό. Παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου, που βρίσκονταν μέσα σε ένα όχημα στη Χομς, έφυγαν από την περιοχή μετά τους πυροβολισμούς, λένε οι ακτιβιστές.

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον περασμένο Μάρτιο, ανάμεσά τους πολλές εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικοί, χιλιάδες είναι οι συλληφθέντες και οι απαχθέντες, όπως καταγγέλλουν οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Στη Συρία έχουν φτάσει παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου αλλά η αντιπολίτευση και οι πολίτες καταγγέλλουν ότι κλείνουν τα μάτια σε συστηματικές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook