Ένας 25χρονος μουσουλμάνος από το Κόσοβο κατηγορείται ότι επιχείρησε να αγοράσει όπλα και εκρηκτικά με σκοπό να επιτεθεί σε ένα αστυνομικό τμήμα και σε γραφεία επιχειρήσεων στη Φλόριντα.

Ο Σάμι Όσμακατς, που γεννήθηκε στο Κόσοβο αλλά έχει αποκτήσει την αμερικανική υπηκοότητα, συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου αφού παρέλαβε όπλα και εκρηκτικές ύλες από έναν μυστικό πράκτορα του FBI. Οι πράκτορες είχαν φροντίσει πάντως να αχρηστεύσουν τον οπλισμό προτού τον παραδώσουν. Ο Όσμακατς κατηγορείται για απόπειρα χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης ο Όσμακατς σχεδίαζε να ζωστεί με εκρηκτικά και «να πάει κάπου όπου θα υπήρχε πολύς κόσμος». Ήθελε να πιάσει ομήρους και να ζητήσει την απελευθέρωση ορισμένων κρατουμένων, η ταυτότητα των οποίων δεν προσδιορίστηκε.

Ο νεαρός φέρεται να είπε στον μυστικό πράκτορα ότι η αστυνομία θα τον έπιανε «σε πέντε εκατομμύρια κομμάτια». «Όλοι θα πεθάνουμε, γιατί λοιπόν να μην πεθάνω κατά τον ισλαμικό τρόπο;», λέγεται επίσης ότι του είπε. Λίγο πριν τη σύλληψή του ο Όσμακατς είχε γυρίσει και ένα βίντεο όπου εξηγούσε τα κίνητρά του.

Η έρευνα για τις κινήσεις του 25χρονου είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, όταν μια πηγή είπε στους ομοσπονδιακούς πράκτορες ότι ο Όσμακατς ρωτούσε πού θα βρει σημαίες της Αλ Κάιντα. Όταν ο μυστικός πράκτορας ήρθε σε επαφή μαζί του ο Όσμακατς του έδωσε 500 δολάρια για να τον προμηθεύσει με εκρηκτικές ύλες για να παγιδεύσει τρία αυτοκίνητα, μια ζώνη με εκρηκτικά, μια χειροβομβίδα και διάφορα όπλα όπως AK-47 και Ούζι.

Η ανακοίνωση του υπουργείου ευχαριστεί την τοπική μουσουλμανική κοινότητα για τη βοήθεια που προσέφερε κατά τη διάρκεια των ερευνών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook