Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε χθες ότι το Ιράν έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες εμπλουτισμού ουρανίου σε μία υπόγεια εγκατάσταση και ανέφερε ότι όλο το πυρηνικό υλικό βρίσκεται υπό την επίβλεψη της.

Διπλωμάτες στη Βιένη, όπου εδρεύει η ΙΑΕΑ, ανέφεραν ότι το Ιράν ξεκίνησε την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% στο Φορντό, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Κομ και σε απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων νότια της Τεχεράνης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν χθεςότι αν το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο κατά 20% σε υπόγειες εγκαταστάσεις στο Φορντό, αυτό θα είναι μια \”περαιτέρω κλιμάκωση\” στις παραβιάσεις των υποχρεώσεων του που προκύπτουν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ στο Βερολίνο ένας εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γκουίντο Βεστερβέλε δήλωσε ότι ο υπουργός θεωρεί πως ο εμπλουτισμός ουρανίου από το Ιράν, στις εγκαταστάσεις του Φορντό, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ της διεθνούς κοινότητας και της Τεχεράνης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι ο κ. Βεστερβέλε είναι \”πεπεισμένος\” για την υιοθέτηση νέων κυρώσεων στα τέλη Ιανουαρίου στο επόμενο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook