Παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, ύψους 10 εκατ. ευρώ, σε αγρότες αποκάλυψε, ύστερα από πολύμηνη έρευνα, το ΣΔΟΕ. Πρόκειται για επιστροφές ΦΠΑ που εισπράττονταν βάση πλαστών και εικονικών τιμολογίων σε αγρότες, στην κοινότητα 'Αρμα Θηβών Βοιωτίας.

Λόγω της πληθώρας των παραστατικών, τα οποία στη μεγάλη τους πλειονότητα ήταν εικονικά, η έρευνα κράτησε πολλούς μήνες.

Σύφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αγρότες από τη συγκεκριμένη κοινότητα, οι οποίοι διαθέτουν θερμοκήπια, είχαν έρθει σε συμφωνία με χονδρεμπόρους από την Αθήνα, δημιουργώντας ένα δίκτυο έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων για δήθεν αγοραπωλησίες μεγάλων ποσοτήτων αγροτικών προϊόντων. Ετσι εξασφάλιζαν επιστροφές ΦΠΑ.

Σταδιακά εμφάνιζαν όλο και περισσότερες συναλλαγές και βέβαια καρπώνονταν υψηλότερες επιστροφές, γεγονός που προκάλεσε υποψίες στις φορολογικές αρχές και ξεκίνησε ο έλεγχος.

Μάλιστα, μόνο ένας εκ των εμπλεκόμενων αγροτών εμφάνισε επιστροφές άνω των 5,6 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία της έρευνας η οποία έχει ολοκληρωθεί αναμένεται να σταλούν τις επόμενες ημέρες στον εισαγγελέα προκειμένου να διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση και να καταλογιστούν ποινικές ευθύνες στους υπεύθυνους, ενώ τα ποσά που καταβλήθηκαν παρανόμως θα επιστραφούν στο δημόσιο.

(agrotypos.gr)