Ο υποσιτισμός που εξακολουθεί να πλήττει εκατομμύρια παιδιά στην Ινδία αποτελεί «εθνική ντροπή», τόνισε σήμερα Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ, ανακοινώνοντας αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με τα οποία το 42% των παιδιών κάτω των πέντε ετών υποσιτίζονται.

«Επαναλαμβάνω πως το πρόβλημα του υποσιτισμού είναι εθνική ντροπή», τόνισε ο Σινγκ σε τηλεοπτική του ομιλία με αφορμή τη δημοσιοποίηση έρευνας σε 73.000 οικογένειες σε εννιά κρατίδια της Ινδίας.

«Αν και η ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι εντυπωσιακή, ο υποσιτισμός βρίσκεται σε απαράδεκτο επίπεδο στη χώρα μας. Δεν έχουμε καταφέρει να μειώσουμε αρκετά γρήγορα το ποσοστό του», πρόσθεσε ο Ινδός πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας πως στην έρευνα συμμετείχαν αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι το 42% των παιδιών μας ακόμα υποσιτίζονται», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Σινγκ, οι πολιτικοί και κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να «κατανοήσουν πλήρως τις σχέσεις ανάμεσα στην παιδεία και την υγεία, τις υποδομές υγείας και την υγιεινή, το πόσιμο νερό και την διατροφή για να προσαρμόσουν αναλόγως τις προτάσεις τους».

Έκθεση της ΜΚΟ Save The Children που δημοσιοποιήθηκε το 2009 υπογραμμίζει ότι στην Ινδία κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου δύο εκατομμύρια παιδιά ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών. Τα μισά από τα παιδιά αυτά πεθαίνουν τους πρώτους μήνες μετά τη γέννησή τους από νεογνολογικές ασθένειες, διάρροια ή πνευμονία.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η κύρια αιτία θανάτου είναι ο υποσιτισμός. Σχεδόν ένα παιδί στα τρία υποφέρει από υποσιτισμό και το 45,9% των παιδιών στην Ινδία κάτω των τριών ετών είναι πολύ αδύνατα. Ένα παιδί που υποσιτίζεται έχει εννιά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνει σε σχέση με ένα άλλο παιδί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook