Νέα δράματα γράφονται στην διαλυμένη ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με φόντο τις επισημάνσεις του οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch κατά τις οποίες για την Ελλάδα είναι μια επιλογή η έξοδος από το ευρώ.

Η Οδός Αθηνών έχασε σχεδόν 2%, υποχωρώντας στις 625 μονάδες, ενώ την ίδια ώρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχει στηθεί …πάρτι, παρόλο που ο διεθνής οίκος εκτίμησε ότι το ελληνικό πρόβλημα μπορεί να χειροτερεύσει την κρίση στην Ευρώπη, ενώ προειδοποίησε με υποβαθμίσεις εντός του 2012 την ιταλική και την ισπανική οικονομία.
Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ με τις εκτιμήσεις της Fitch.

H Ευρώπη δεν ακούει την Fitch, αλλά τα καλά στοιχεία από την πορεία της κινεζικής οικονομίας που είχαν ανακοινωθεί το πρωί καθώς και ατ καλά αποτελέσματα του μεταλλουργικού κολοσσού Alcoa. Έτσι, η άνοδος στην Φρανκφούρτη και στο Παρίσι ξεπερνά το 2,5%, η Μαδρίτη και το Μιλάνο κερδίζουν πάνω από 2% και 3% αντιστοίχως, ενώ και το συνήθως \”μετριοπαθές\” Λονδίνο ενισχύεται κατά 1,5% και πλέον.

Ανάλογα, σε θετικό έδαφος πορεύεται το ευρώ, το οποίο \”προσπαθεί\” να ξεπεράσει τα 1,28 δολάρια, ενώ με κέρδη περί το 1% κινείται και η Wall Street, με τον S&P 500, τον δείκτη με τις μετοχές των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο και μετά.

Παραφωνία, λοιπόν, το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ήταν εξ αρχής \”κόκκινο\”, με την ΔΕΗ να πρωταγωνιστεί αρνητικά (-7%) με αφορμή τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου (διαβάστε εδώ το σχετικό θέμα) κατά τις οποίες δεν θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος μέσα στην χρονιά.

Δεν εκπλήσσεται κανείς…
Η διάλυση της ελληνικής χρηματιστηριακής που βρίσκεται εν εξελίξει δεν ξαφνιάζει κανέναν από όλους όσοι δεν είδαν με καλό με μάτι την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Κι αυτό γιατί οι ελληνικές τράπεζες είναι όμηροι- όπως κι όλη η χώρα – των διαθέσεων της Γερμανίας.

Όμηρος είναι και το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο όπως φαίνεται θα γονατίσει σημειώνοντας ολοένα και χαμηλότερο σημείο 19 ετών.

Κανένας σοβαρός παρατηρητής δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι, θα υλοποιηθεί η συμφωνία με «κούρεμα» 50%. Τόσο, η ελληνική πλευρά – πλην των τραπεζιτών – όσο και η γερμανική. Απλά αγοράστηκε χρόνος και τώρα ήλθε το πλήρωμα του χρόνου. Τις τελευταίες ημέρες, κυκλοφορούν επίμονα πληροφορίες για μεγαλύτερο «κούρεμα» και έτσι αυξήθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 1,75% φθάνοντας στις 625,35 μονάδες ( χαμηλό 623 μονάδες).

Πίεση και σε μη τραπεζικές μετοχές

Οι πιέσεις, όμως, σήμερα ήταν μεγαλύτερες σε μη τραπεζικές μετοχές.

Η ΔΕΗ έχασε 6,61%, τα Ελληνικά Πετρέλαια 6,09%, η Μοτορ Οιλ 5,36%, η Jumbo 4,11%, ο Μυτιληναίος 4,29% και η Folli- Follie 2,94%.

Πτώση 2,33% για την Alpha Bank, 3,68% για την Εθνική Τράπεζα στα 1,31 ευρώ. Πτώση 3,32% για την Eurobank και 2,85% για την Eurobank.

Kέρδη 0,54% για την Coca- Cola. Στα 29 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι συνολικές συναλλαγές.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook