Ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση ότι επιστήμονες δημιούργησαν στο εργαστήριο ένα νέο είδος μυρμηγκιών-στρατιωτών ερευνητές εντόπισαν την ύπαρξη μελισσών που γεννιούνται για ζήσουν ως φύλακες και στρατιώτες. Σύμφωνα με το ΒήμαScience, είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται μέλισσες με τέτοιες ικανότητες και συμπεριφορά.

Η μέλισσα-φύλακας

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάσεξ μελέτησαν τις μέλισσες του είδους Tetragonisca angustula που είναι ευρύτερα γνωστές ως μέλισσες Jatai. «Οι εργάτριες από την στιγμή που γεννιούνται και όσο μεγαλώνουν εκτελούν διάφορες εργασίες. Αρχικά καθαρίζουν το μελίσσι, αργότερα ταΐζουν τις προνύμφες, μετά συλλέγουν τροφή αλλά και επιτηρούν το μελίσσι λειτουργώντας ως φρουροί. Τα καθήκοντα της φύλαξης του μελισσιού κάθε εργάτρια τα ασκεί για διάστημα μιας μέρας. Όμως παρατηρήθηκε ότι οι εργάτριες Jatai φρουρούν το μελίσσι για μια εβδομάδα που για τους χρόνους των μελισσών είναι πολύ μεγάλο διάστημα» αναφέρει ο καθηγητής Φράνσις Ράτνιεκς, επικεφαλής της έρευνας.

Εξελικτικό «προϊόν»

Μελετώντας τις μέλισσες – φύλακες οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι φέρουν και ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά. Είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος από τις άλλες μέλισσες του ίδιου είδους και φέρουν μακρύτερα πόδια. Συνεπώς, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι στρατιώτες Jatai είναι προϊόν του ανταγωνισμού του είδους Tetragonisca angustula με τις μέλισσες Lestrimelllita limao που είναι γνωστές ως μέλισσες-ληστές. Οι μέλισσες αυτές, αντί να αναζητούν στη φύση την τροφή τους, εισβάλλουν σε μελίσσια άλλων ειδών και αποσπούν τις προμήθειες που υπάρχουν εκεί.

\"http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/F93680BAEFC80CFFA2A3E1B2EDCF9917.jpg\"

Πώς δρουν οι μέλισσες – ληστές

«Οι Lestrimelllita είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος από τις Jatai και μια επίθεση τους μπορεί να καταστρέψει μια ολόκληρη αποικία άλλων μελισσών» εξηγεί ο Ράτνιεκς. Έτσι οι ερευνητές θεωρούν ότι οι Jatai πιέστηκαν εξελικτικά για να «δημιουργήσουν» μια ομάδα προστασίας τους. Η στρατηγική των Lestrimelllita είναι να στέλνουν ανιχνευτές οι οποίοι εντοπίζουν άλλα μελίσσια και διαπιστώνουν ποια από αυτά είναι πιο ευάλωτα και άρα καλύτεροι στόχοι για να γίνει η επίθεση. Οι στρατιώτες Jatai όπως φαίνεται καταφέρνουν να εξουδετερώνουν τους ανιχνευτές εμποδίζοντας έτσι τις επιθέσεις στο μελίσσι τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι Jatai επιτίθενται στους ανιχνευτές δαγκώνοντας τα φτερά τους. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook