Ο Μιτ Ρόμνεϊ έκανε ένα σημαντικό βήμα για να λάβει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ώστε να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, αφού πέτυχε μια ευρεία νίκη στο Νιου Χάμσαϊρ παρά τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν εναντίον του οι αντίπαλοί του.

Με το 25% των ψήφων στην εσωκομματική διαδικασία καταμετρημένο ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και πρώην διευθύνων σύμβουλος μιας επενδυτικής εταιρίας συγκέντρωνε το 37%. Ο Ρον Πολ, μέλος του Κογκρέσου και θεωρούμενος φιλελεύθερος, έλαβε 24%, ενώ ο Τζον Χάντσμαν, πρώην πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών, ακολουθεί στην τρίτη θέση με 17%.

Τα αμερικάνικα τηλεοπτικά δίκτυα προέβλεψαν τη νίκη του Ρόμνεϊ αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία.

Μετά τη νίκη του στην πρώτη εσωκομματική διαδικασία την 3η Ιανουαρίου στην Αϊόβα και τη σημερινή, αναλυτές εκτιμούν πως ο Ρόμνεϊ ίσως μπορέσει να πείσει ευκολότερα όσους τον αμφισβητούν ότι είναι ο «καλύτερος» υποψήφιος που μπορεί να παρουσιάσει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα για να κερδίσει τον Μπαράκ Ομπάμα.

Πολλοί συντηρητικοί έχουν αποθαρρυνθεί από τις μεταβαλλόμενες θέσεις του Ρόμνεϊ σε θέματα όπως οι αμβλώσεις, ενώ στις τάξεις των χριστιανών ψηφοφόρων των ρεπουμπλικάνων προκαλεί ανησυχία το ότι είναι Μορμόνος. Πάντως καθώς η οικονομική κρίση κυριαρχεί στον πολιτικό διάλογο, ο Ρόμνεϊ λέει ότι η εμπειρία του στην επενδυτική εταιρία Bain Capital τον καθιστά τον «καλύτερο» υποψήφιο για να τονώσει την αμερικανική οικονομία.

Τις τελευταίες ημέρες αντίπαλοί του όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νιουτ Γκίνγκριτς επιτέθηκαν στον Ρόμνεϊ χαρακτηρίζοντάς τον άσπλαχνο επιχειρηματία που του αρέσει να απολύει -χρησιμοποιώντας μια επιχειρηματολογία που ακούγεται μάλλον παράταιρη στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Οι επικρίσεις αυτές δεν φάνηκαν να επηρεάζουν τους υποστηρικτές του κόμματος στο Νιου Χάμσαϊρ, μια μικρή πολιτεία της Νέας Αγγλίας όπου η ανεργία ανέρχεται στο 5,2%, αρκετά κάτω από τον εθνικό μέσο όρο (8,5%).

Η επόμενη δοκιμασία για τον Ρόμνεϊ θα είναι η ψηφοφορία στη Νότια Καρολίνα την 21η Ιανουαρίου.

«Ο πρόεδρος έχει ξεμείνει από ιδέες. Τώρα ξεμένει από δικαιολογίες. Και απόψε ζητάμε από τους καλούς ανθρώπους της Νότιας Καρολίνας να ενωθούν με τους πολίτες του Νιου Χάμσαϊρ και να κάνουν το 2012 τη χρονιά που θα ξεμείνει από χρόνο», είπε ο Ρόμνεϊ σε επευφημούντες υποστηρικτές του.

Ο Ρόμνεϊ επιτέθηκε και σε ορισμένους Ρεπουμπλικάνους ανταγωνιστές του. «Ο πρόεδρος Ομπάμα θέλει να δικάσει τις ελεύθερες επιχειρήσεις και τις τελευταίες ημέρες είδαμε ορισμένους απελπισμένους Ρεπουμπλικάνους να ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί του. Αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος για το κόμμα μας και το έθνος μας», υποστήριξε.

Ο Ρόμνεϊ είναι ο πρώτος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων ιστορικά (εξαιρουμένων εν ενεργεία προέδρων) που κέρδισε στην Αϊόβα και στο Νιου Χάμσαϊρ από το 1970, αφότου οι εσωκομματικές διαδικασίες των Ρεπουμπλικάνων ξεκινούν σε αυτές τις δύο πολιτείες. Ωστόσο ίσως η πρόκληση να αποδειχθεί μεγαλύτερη στη Νότια Καρολίνα, όπου οι ψηφοφόροι είναι συντηρητικότεροι.

Ο Πολ ελπίζει σε ανατροπή, ενώ ο Χάντσμαν -ο οποίος δεν έχει ενθουσιάσει τους ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους- απέτυχε να κάνει το μεγάλο βήμα αλλά είπε πως παραμένει στην κούρσα. «Είμαστε σε μια στέρεη, άνετη θέση που μας δίνει αυτοπεποίθηση», είπε ο Χάντσμαν στο CNN.

Δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δημοσιεύτηκε χθες κατέδειξε ότι ο Ρόμνεϊ προηγείται όλων των υπολοίπων Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων, συγκεντρώνοντας το 30%, αλλά ο Ομπάμα προηγείται με 5% παρ\’ όλα αυτά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook