Έρευνα-μαμούθ σε ολόκληρη την Κρήτη διεξάγει το ΣΔΟΕ για το σκάνδαλο της παράνομης επιστροφής ΦΠΑ μετά από σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης που έκρινε επιβεβλημένο το «άνοιγμα» της μετά τα πρώτα συγκλονιστικά στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα στο Ηράκλειο.

Στο στόχαστρο των στελεχών της υπηρεσίας βρίσκονται, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα \”Πατρίς\” περίπου 8 χιλιάδες ελεγχόμενοι αγρότες, κτηνοτρόφοι αλλά και επιχειρηματίες.

Μέχρι στιγμής το ύψος του ποσού από την επιστροφή ΦΠΑ υπολογίζεται σε 90 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατομμύρια εκτιμάται ότι αφορούν εικονικά παραστατικά.

Είναι ενδεικτικό ότι για να διαχειριστούν την έρευνα-μαμούθ, στελέχη του ΣΔΟΕ έχουν ταξινομήσει τα ελεγχόμενα ονόματα με βάση το ποσό επιστροφής ΦΠΑ, θέτοντας ένα πλαφόν.

Ετσι κάθε φορά, όπως αναφέρεται «τσιμπούν» ένα όνομα που φέρεται να έχει πάρει μεγάλη επιστροφή και κάνουν διασταύρωση των στοιχείων. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποκαλύψεις είναι τόσο καταιγιστικές που απειλείται ακόμα και ενδοοικογενειακή σύρραξη.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ελεγχόμενου, ο οποίος με βάση τις καταστάσεις έχει εισπράξει παράνομα ποσό 240.000 ευρώ.

Όπως αποκαλύφθηκε, ο ελεγχόμενος είχε χρησιμοποιήσει εν αγνοία τους τα στοιχεία συγγενικών του προσώπων, τα οποία κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις και φυσικά «έπεσαν από τα σύννεφα» όταν έμαθαν την αλήθεια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook