Με ποινική δίωξη απειλείται ο επικεφαλής του κυριότερου πολιτικού σχηματισμού της τουρκικής αντιπολίτευσης έπειτα από την κριτική που άσκησε για τις συνθήκες κράτησης των υπόπτων για συμμετοχή στην υπόθεση Εργκενεκόν, οι οποίοι κατηγορούνται ότι είχαν απεργασθεί σχέδιο για την ανατροπή της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Ο αρχηγός του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συνέκρινε πρόσφατα με «στρατόπεδο συγκέντρωσης»τις φυλακές της Σηλυβρίας, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, όπου κρατούνται οι ύποπτοι, πολλοί εκ των οποίων είναι απόμαχοι στρατιωτικοί, αλλά και δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί.

Επίσης, την περασμένη Παρασκευή εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την αμεροληψία της δικαιοσύνης, έπειτα από τη σύλληψη κατά την ίδια ημέρα του στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες και προφυλακίσθηκε κι αυτός στις φυλακές της Σηλυβρίας.

Ο εισαγγελέας ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να άρει τη βουλευτική ασυλία του Κιλιτσντάρογλου, με τις έρευνες να προσανατολίζονται στις κατηγορίες της προσβολής της δημόσιας αρχής και της προσπάθειας άσκησης πίεσης στη δικαιοσύνη, τονίζουν τα μέσα ενημέρωσης.

Από την πλευρά του, Κιλιτσντάρογλου αψήφησε σήμερα τους δικαστές σε ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση: «επιθυμείτε να ρυθμίσετε τους λογαριασμούς σας με τον αρχηγό του CHP; Αφαιρέστε μου λοιπόν την ασυλία», διατράνωσε από του βήματος, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές, μία τέτοια διαδικασία κατά του Κιλιτσντάρογλου

είναι λίαν απίθανο να φέρει καρπούς, καθώς η Εθνοσυνέλευση σπάνια ψηφίζει υπέρ των αιτημάτων άρσης της ασυλίας μελών της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook