Περισσότεροι από 2.000 μαύροι Εβραίοι, Φαλάσας - αιθιοπικής καταγωγής - διαδήλωσαν χθεςστο Κίριατ Μαλάσι στο νότιο Ισραήλ, καταγγέλλοντας τον απέναντί τους «ρατσισμό», που εκδηλώνεται με την άρνηση μίσθωσης από αυτούς κατοικιών.

«Σταματήστε τον ρατσισμό, τις διακρίσεις», «ο λαός θέλει ισότητα», «εμείς έχουμε μαύρη επιδερμίδα, αλλά λευκή καρδιά. Οι ρατσιστές έχουν λευκή επιδερμίδα, αλλά μαύρη καρδιά», αυτά ήταν τα συνθήματα στα πανό των διαδηλωτών.

«Λησμονήσατε πολύ γρήγορα, όπως φαίνεται, τους ναζιστικούς νόμους... Σας το λέμε, συμπατριώτες μας που γίνατε ρατσιστές, πόσο περήφανοι νοιώθουμε που έχουμε γεννηθεί στην Αφρική», δήλωσε στους συγκεντρωμένους ένας από τους επικεφαλής της διαδήλωσης, ο έφεδρος στρατιωτικός Ραχαμίν Γιακόβ.

Σήμερα στο Ισραήλ ζουν 120 χιλιάδες Φαλάσας. Κατέφθασαν με δύο «αερογέφυρες"- το 1984 η πρώτη, και στη διάρκεια του 1991 η δεύτερη. Χρειάστηκε, μάλιστα, απόφαση της Ανώτατης Ραβινίας του Ισραήλ, ώστε να τους αναγνωριστεί η «κοινή ιουδαϊκή καταγωγή».

Οι Φαλάσας, επί πολλούς αιώνες έζησαν στην Αιθιοπία, μακριά από τις εβραϊκές κοινότητες όλης της Ευρώπης. Η προσαρμογή των δεκάδων χιλιάδων Φαλάσας στον ισραηλινό τρόπο ζωής είναι δυσχερής και γίνεται, συχνά, χωρίς την παραμικρή συνεργασία από τους λευκούς Εβραίους.