Παρατάξεις της ρωσικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν χθες ότι θα πραγματοποιήσουν μια πορεία διαμαρτυρίας κοντά στο Κρεμλίνο τον επόμενο μήνα, κλιμακώνοντας την πίεση στον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την αμφιλεγόμενη νίκη του κόμματός του, της Ενωμένης Ρωσίας, στις βουλευτικές εκλογές.

Ο Πούτιν ήδη αντιμετώπισε μεγάλες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης εναντίον της 12ετούς εξουσίας του μετά τις εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου, που οι αντίπαλοί του και διεθνείς παρατηρητές υποστήριξαν ότι αμαυρώθηκαν από παρατυπίες και νοθεία.

Η άλλοτε πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση μοιάζει να έχει παραμερίσει τις διαφορές της μετά τις εκλογές. Ο Βλαντίμιρ Ριζκόφ, ηγέτης ενός φιλελεύθερου κόμματος της αντιπολίτευσης, είπε ότι οι διαδηλωτές θα ζητήσουν άδεια από τις αρχές να πραγματοποιήσουν πορείες στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας την 4η Φεβρουαρίου.

Περίπου 17.000 χρήστες του Facebook και άλλων ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης έχουν δημοσιεύσει μηνύματα με τα οποία διαμηνύουν πως θα λάβουν μέρος στην διαδήλωση της Μόσχας.

Παρά τις διαδηλώσεις πάντως ο Πούτιν αναμένεται να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου και να επιστρέψει στο Κρεμλίνο. Υπόσχεται ότι η ψηφοφορία θα είναι δίκαιη, αλλά απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο να ακυρωθούν οι βουλευτικές εκλογές όπως ζητούν οι διαδηλωτές.

Σε μια κίνηση που μοιάζει να έχει στόχο να κατευνάσει τους διαδηλωτές ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ – ο οποίος αναδείχθηκε στην εξουσία από τον Πούτιν το 2008 – τροποποίησε νόμους για να καταστήσει ευκολότερο για τα πολιτικά κόμματα να ονομάζουν υποψηφίους προέδρους.