Ενώπιος… ενωπίω για το ΣΧΟΑΑΠ Ιναχωρίου Δημόσιος διάλογος μεταξύ Καρούντζου και Κουκουράκη για ένα πολυσυζητημένο θέμα Πρόσωπο με πρόσωπο βρέθηκαν χθες το βράδυ ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Θανάσης Καρούντζος με τον πρώην δήμαρχο Ιναχωρίου Κώστα Κουκουράκη για ένα θέμα που τον τελευταίο καιρό είχε πάρει μορφή… σήριαλ.

Ο λόγος για το… περίφημο Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) Ιναχωρίου, αλλά και για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη λειτουργία λατομείου γύψου στην περιοχή «Στόμιο» Ιναχωρίου.

Οι δύο πλευρές βρίσκονταν εδώ και αρκετό καιρό στα χαρακώματα, με το θέμα να έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις μέσω σωρείας δημοσιευμάτων στον Τύπο ολόκληρης της Κρήτης. Μπροστά στο αδιέξοδο και με στόχο να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή –για την περιοχή- λύση, η δημοτική αρχή του Δήμου Κισάμου (στον οποίο ανήκει πλέον και το Ιναχώριο), συγκάλεσε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο αμφιθέατρο του δημαρχείου και διήρκησε περισσότερες από 4-5 ώρες. Στην σύσκεψη παρευρέθησαν εκατοντάδες Κισαμίτες, εκφράζοντας με την παρουσία τους, αλλά και τις τοποθετήσεις τους το έντονο ενδιαφέρον που έχουν για μείζον αυτό θέμα.

Θέσεις Περιφέρειας

Αρχικά κατέθεσαν τις απόψεις τους τόσο ο κ. Καρούντζος όσο και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Κρήτης Κατερίνα Τσουκαλά, ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο πρώην δήμαρχος Ιναχωρίου. «Έχω κριθεί από τέσσερις κυβερνήσεις και πιστεύω ότι σε όλα τα θέματα πράττω με γνώμονα το συμφέρον της Κρήτης. Ως εκ τούτου δεν δέχομαι να με υβρίζει επί μήνες μέσα από τις εφημερίδες ο κ. Κουκουράκης, ο οποίος από τον Απρίλιο είχε κόψει κάθε επαφή με την Περιφέρεια, αν και γνώριζε ότι οι πόρτες μας ήταν πάντα ανοιχτές για διάλογο ούτως ώστε να αναζητήσουμε την καλύτερη δυνατή λύση. Αν ήθελα θα είχα πάει σε 15 δικαστήρια προσωπικά τον δήμαρχο Ιναχωρίου για τα όσα έχει πει για μένα. Έχω βοηθήσει σημαντικά την περιοχή και αυτό μου το αναγνωρίζει ο δήμαρχος, όμως για το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορούσα να παρακούσω τις υπηρεσίες μου», τόνισε ο Καρούντζος ο οποίος υπογράμμισε ακόμα: «θα πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ότι ελέγχομαι ως δημόσιος υπάλληλος α’ βαθμού και δεν είμαι διατεθειμένος να εμπλακώ σε δικαστικές περιπέτειες προς χάριν οποιουδήποτε. Γι αυτό και όσα χρόνια είμαι στην πολιτική, δεν είχα ποτέ ιδιαίτερους συμβούλους, αλλά άκουγα και εφάρμοζα αυτά που μου έλεγαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας. Αυτό έπραξα και στο θέμα του ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου, αλλά και για την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη λειτουργία λατομείου γύψου στο Στόμιο. Άκουσα και συμφώνησα με τις τεκμηριωμένες απόψεις των Υπηρεσιών μου. Στο ΣΧΟΟΑΠ υπήρχαν ελλείψεις τόσο στη γεωλογική μελέτη όσο και σε άλλα ζητήματα, σύμφωνα με την αρμόδια Υπηρεσία μας».

Για το ΣΧΟΟΑΠ

Ο κ. Καρούντζος ξεκαθάρισε ακόμα ότι «δεν έχει καμία σχέση το ότι δεν προωθήσαμε το ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου στο ΣΧΟΠ της Περιφέρειας με την περιοχή NATURA (Λαφονήσι) και την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ). Πρόκειται για μεγάλο ψέμα που καλλιεργείται στους κατοίκους της περιοχής. Για το Λαφονήσι υπάρχει η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, την οποία και στείλαμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Μέχρι τότε δεν είχαμε διαφωνήσει πουθενά και περιμένουμε την έγκρισή της. Δεν δηλώνω οικολόγος, όμως έχω οικολογικές ανησυχίες και είμαι συμπαραστάτης στην προστασία όλων των περιοχών της Κρήτης που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας. Το έχω αποδείξει εμπράκτως και στην συγκεκριμένη περιοχή».

Για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη

 Όσον αφορά την έγκριση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για το λατομείο γύψου στο Στόμιο, ο κ. Καρούντζος ήταν ξεκάθαρος: «Μπορεί πολιτικά να είμαι μαζί σας, όμως και στην περίπτωση αυτή ήμουν υποχρεωμένος να ακούσω τις Υπηρεσίες μου. Άλλωστε, με βάση την κείμενη νομοθεσία, κάθε διοικητική πράξη προσβάλλεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου έχει γίνει προσφυγή».

 Ακολούθησε η τοποθέτηση της Διευθύντριας της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Κρήτης κ. Τσουκαλά η οποία υπογράμμισε ότι η Υπηρεσία της έλαβε τις συγκεκριμένες αποφάσεις και προέβη στις ανάλογες ενέργειες με βάση τη Νομοθεσία, παρουσιάζοντας παράλληλα τους Νόμους στους οποίους στηρίχθηκε. Ακόμα η κ. Τσουκαλά τόνισε: «η γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για το γυψορυχείο δεν ήταν κατάλληλα τεκμηριωμένη».

Θέσεις  πρώην Δημάρχου Ινναχωρίου

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο πρώην δήμαρχος Ιναχωρίου και νυν δημοτικός σύμβουλος Κισάμου Κώστας Κουκουράκης, ο οποίος τόνισε ότι οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης δεν εφάρμοσαν την κείμενη νομοθεσία στην περίπτωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του λατομείου και και κάλεσε τον κ. Καρούντζο «να ακυρώσει άμεσα την απόφασή του αυτή, όπως έπραξε και στην περίπτωση στο Πέρα Πλατάνι του Δήμου Σούδας με τις αποθήκες καυσίμων». Παράλληλα, ζήτησε από τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης «να εισαγάγει το ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Ιναχωρίου στο ΣΧΟΠ της Περιφέρειας Κρήτης, όπως αυτό έχει κατατεθεί και να προχωρήσει άμεσα στη θεσμοθέτησή του».

Του Αντώνη Μουντάκη